Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Σε συναγερμό και αναζήτηση νέου αφηγήματος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πορεία προς την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.

Με τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία και κεντρικά προτάγματα την αποτροπή του κινδύνου ανάδειξης ενός «παντοδύναμου», «ηγεμόνα» πρωθυπουργού, αλλά και τη διατήρηση της «πρωταγωνιστικής παρουσίας της Αριστεράς» στο πολιτικό σύστημα οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε χθες εκτάκτως σε πολύ βαρύ κλίμα, στον απόηχο της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, με το ζήτημα της ηγεσίας να αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ταυτόχρονα, όμως, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να υπάρχει απόλυτη επίγνωση πως οποιαδήποτε συζήτηση περί ηγεσίας στη δεδομένη στιγμή θα ισοδυναμούσε με ένα δεύτερο σοκ για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσε σε «πολιτική αυτοκτονία» με δεδομένη τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την εκλογική βάση του κόμματος. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι αύριο θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, δίνοντας έναν σαφή τόνο των όσων συζητήθηκαν. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι στις εκλογές της Κυριακής ηττήθηκε η στρατηγική για την απλή αναλογική την οποία χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να κατορθώσει να βρει ευήκοα ώτα στις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. «Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής» είπε και σημείωσε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για πανηγυρισμούς

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το κατονομάσει, για το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά την ενίσχυση των ποσοστών της Ν.Δ. «Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι» είπε, καταλογίζοντας μικροκομματισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε επίσης τους δύο κεντρικούς άξονες της νέας εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τα νέα δεδομένα που προκαλεί η συντριπτική νίκη της Ν.Δ. και το ενδεχόμενο ραγδαίας μετατόπισης του πολιτικού συστήματος. «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» είπε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να προστατευθεί «η πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», δηλαδή την αναβίωση του πολιτικού συστήματος με πρωταγωνιστές τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα πηγές από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου «άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια».

Πρόσθεσαν δε ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Κυριακής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Κώστας Ζαχαριάδης εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα παραπέμποντας στη διάσημη ρήση του Γιώργου Κατσιφάρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Πολλούς από εμάς, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας».

Βολές και από το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τόνισε μεν ότι ο αντίπαλός του είναι η Ν.Δ., αλλά εξαπέλυσε οξύτατες προσωπικές επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα και βαρύτατες εκφράσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο» ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη σε πολύ υψηλό τόνο και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος «έδωσε το φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ «να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί για τις επικίνδυνες θέσεις του στα εθνικά θέματα, όπως ήταν οι “Πρέσπες του Αιγαίου” και “η θάλασσα δίχως σύνορα”, για τα “τοπικά νομίσματα” και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». «Ο πολιτικός κατήφορος του κ. Τσίπρα είναι ανάλογος με τον εκλογικό».