Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Ο Κατρούγκαλος εκτός και ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίου

ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη που αδικήθηκε τα μνημονιακά χρόνια αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να της δώσουμε ανάσα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Όταν απευθύνεσαι στον ελληνικό λαό με ένα συμβόλαιο αλλαγής, δεν μπορείς να δώσεις το δικαίωμα σε κανέναν, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, να το αμφισβητήσει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος τίθεται εκλογικής μάχης.

Αναφερθείς στην απόφαση να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Κατρούγκαλου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως «στην πολιτική, κάποιες φορές, είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις». Δήλωσε ακόμη αποφασισμένος «να τηρήσει κατά γράμμα αυτό το συμβόλαιο αλλαγής». «Ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη που αδικήθηκε όλα τα χρόνια τα μνημονιακά αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη» είπε.

Ξεκαθάρισε δε ότι με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές, θα υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, θα υπάρξει η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». «Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη» συμπλήρωσε.

Πέρασε παράλληλα στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ. σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκτός τον κ. Κατρούγκαλο, αλλά την ίδια ώρα ο «Καραμανλής των Τεμπών» – όπως είπε – παραμένει στο ψηφοδέλτιο της «γαλάζιας παράταξης». «Ο Κατρούγκαλος, που έκανε ένα λάθος, εκτός με ευθιξία δική του και αποφασιστικότητα δική μου. Ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίου. Ο ένας εκτός διότι κατανοεί ο ίδιος τι θα πει ευθιξία, ότι έκανε λάθος, ο άλλος δεν έκανε κανένα λάθος και θέλει να ξεπλυθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Πώς το έλεγε ο Κουτσούμπας; Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας» ανέφερε.

«600.000 άνθρωποι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε φασίστες όλους;»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «600.000 άνθρωποι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε φασίστες όλους;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν φασίστες με τους οποίους είμαστε σε σύγκρουση και υπάρχουν και οι λαϊκοί άνθρωποι». «Ο φασισμός δεν είναι ποτέ αντισυστημικός, συστημικότατος είναι. Η σύγκρουση της Αριστερας με τον φασισμό είναι βαθιά ιδελογική, αλλά αυτό δεν θα μας κάνει να είμαστε ανόητοι και να θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και ψήφισαν ένα κομμα φασιστικό ότι θα τους βάλουμε απέναντι και θα τους πούμε φασίστες… Αυτοί που παρασύρθηκαν και ψήφισαν κάποτε Χρυσή Αυγή είναι εργάτες, είναι λαϊκοί άνθρωποι και πρέπει να τους προσεγγίσουμε, γιατί το ταξικό τους συμφέρον δεν είναι εκεί, είναι από δω. Εμείς θα τους δώσουμε την επόμενη μέρα τη δυνατότητα να αυξηθεί ο μισθός τους, να έχουν μια προοπτική αξιοπρέπειας».

«Στη Γαλλία η Λεπέν έχει φτάσει 40%, τι θα πούμε δηλαδή ότι θα τους αφήσουμε τους λαϊκούς ανθρώπους στη Λεπέν; Δεν θέλει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Το ίδιο θα πούμε κι εδώ», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει πολύ καλή σχέση με τη λαϊκή ετυμηγορία, ότι «δεν τον τρομάζει ποτέ» και ότι πάντα στην προεκλογική μάχη παίρνει τα πάνω του, ότι του δίνει δύναμη να είναι έξω με τον κόσμο. «Είναι άλλο να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο και να παίρνεις μηνύματα και άλλο να σου δείχνουν κάποιες μπάρες (σ.σ. δημοσκοπήσεων)» σχολίασε.

Ανέφερε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πολιτική αντιπαράθεση υποστηρίζοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό του την τελευταία 4ετία είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης.

Για τις δηλώσεις του Διονύση Σαββόπουλου, είπε μεταξύ άλλων ότι θέλει να εκφράσει μόνο θετικά συναισθήματα για εκείνον και του ευχήθηκε περαστικά αναφορικά με την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. «Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει», είπε για να σχολιάσει σε χιουμοριστικό τόνο: «Αν είναι φίλοι με τον κ. Μητσοτάκη τότε ένας λόγος παραπάνω να τον στηρίξει γιατί οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται και ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται».

Για τα βήματα που έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε αυτά τα θέματα και πως ιδίως το κλίμα στα νέα παιδιά αλλάζει. «Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυτό που θα ορίσει ποιος θα αγαπάει ποιον», αν δυο άνθρωποι είναι μαζί πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, τόνισε. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και έκανε το μεγάλο βήμα με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και πως το επόμενο είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ επισήμανε ότι προχώρησε και στη νομοθέτηση της αναγνώρισης ταυτότητας φύλλου. «Θα δώσουμε και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι περιβάλλον αγάπης.