Skip to main content

Γιώργος Κατρούγκαλος: Το χρονικό της ρήξης λόγω… προσωπικής διαφοράς

Πολιτική θύελλα και αποχώρηση στο παρά 5'. Η υποψηφιότητα Κατρούγκαλου, για τυπικούς λόγους, δεν μπορεί να διαγραφεί καθώς έχουν τυπωθεί ψηφοδέλτια.

Μετά από βροχή επιθέσεων από την κυβέρνηση, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους φορείς των επαγγελματιών, αλλά και ύστερα από το δημόσιο «άδειασμά» του από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος,  ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές της Κυριακής. «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτησή μου και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» τόνισε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την έξοδο του κ. Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «η μεσαία τάξη δικαιούται μόνο ελαφρύνσεις» και υπογραμμίζοντας ότι «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με τα ψηφοδέλτια που έχουν το όνομα του Γ. Κατρούγκαλου

Μερικές ώρες νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος είχε βάλει «φωτιά» στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της Κυριακής όταν τόνιζε ότι «θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα» και παράλληλα υπερασπίστηκε την καταβολή για ασφαλιστικές εισφορές του 20% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Αυτό κατέληξε -στο 80% των περιπτώσεων- σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν» είχε υποστηρίξει.

Τις δηλώσεις και την αποχώρηση του κ. Κατρούγκαλου καυτηρίασε ο πρωθυπουργός Κυριά- κος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του χθες στη Θεσσαλονίκη και κατήγγειλε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «έσπευσαν να τον διαγράψουν γιατί ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε το σχέδιό τους».

«Για αυτό όσοι σκέφτονται να απέχουν, να σηκωθούν την Κυριακή και να πάνε να ψηφίσουν, γιατί ο κίνδυνος μιας νέας φοροκαταιγίδας υπάρχει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική εκδήλωση όπου παρευρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μίλησε χθες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την «ηθική υποχρέωση» να στηρίξει «και να δώσει ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κ. Μητσοτάκη».

«Την Κυριακή στην Ελλάδα επιστρέφει η δικαιοσύνη. Την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του γράφει ιστορία. Και βάζει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη. Τέλος στον εφιάλτη της ακρίβειας. Στο παρακράτος. Στις ανισότητες. Στην αισχροκέρδεια. Στην οικογενειοκρατία. Βάζει τέλος στην αδικία» ανέφερε στην ομιλία του στο Σύνταγμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά ο νόμος του μένει» σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Αντίστοιχα το ΚΚΕ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του «ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου» που η νομοθεσία του αποτέλε- σε το «κερασάκι στην τούρτα» διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, αποτελούν πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό συνταξιούχο.

Οργή επαγγελματιών

Τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου στηλίτευσαν μαζικά οι φο- ρείς των επαγγελματιών. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορδίκης, τόνισε ότι «μόνο επιστροφή στη μαύρη περίοδο που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους συνιστά η δή- λωση για το ενδεχόμενο αύξησης ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, που οδήγησε στέλεχος της αντιπολίτευσης σε παραίτηση λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές».

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, κατήγγειλε ότι «η συγκεκριμένη επιλο- γή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας».

Σε αντίστοιχο τόνο ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε ότι όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά.

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» ανέφερε επικριτικά ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και ανέφερε ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου», που επέβαλε «επί της ου- σίας πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» και «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, κατήγγειλε ότι «ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο Γιώργος Κατρούγκαλος: Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτησή μου και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.