Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: «Νέα διαύγεια» για τα δημόσια έργα – Ψηφιακό μητρώο υποδομών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή διαφάνειας στα δημόσια έργα που θα διασφαλίζει την τήρηση των ορθών διαδικασιών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια «νέα διαύγεια» για τα δημόσια έργα και τα έργα υποδομών βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια στις μεταφορές, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταφορές το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το σχέδιό μας για τη διαύγεια στην υλοποίηση των δημόσιων έργων είναι μια κορυφαία θεσμική τομή».

«Η πρόταση που καταθέτουμε εισάγει μια άλλη λογική στη λειτουργία του κράτους – τη λογική της διαφάνειας» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, χρειάζεται περισσότερο φως. Εκεί που δεν υπάρχει φως, ανθίζει η διαφθορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή διαφάνειας στα δημόσια έργα που θα διασφαλίζει την τήρηση των ορθών διαδικασιών».

Τρεις κινήσεις

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις κινήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Θεσμοθέτηση ψηφιακού κεντρικού συστήματος αδειοδοτήσεων, με διασύνδεση όλων των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην αδειοδότηση. Όπως τόνισε, θα γίνει ηλεκτρονικά στο σύνολό της η διαδικασία εγκρίσεων.
  2. Θεσμοθέτηση ψηφιακού κεντρικού συστήματος παρακολούθησης τεχνικών έργων. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός δημόσιου έργου.
  3. Θεσμοθέτηση συστήματος καταγραφής λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία έχουν παραληφθεί σε ένα εθνικό ψηφιακό μητρώο υποδομών.

Βολές κατά της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να αγνοεί την ευθύνη» για την τραγωδία στα Τέμπη. «Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν για υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς, αλλά για πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους» σημείωσε.

Τόνισε ότι τα Τέμπη ανέδειξαν το μέγεθος της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας του κράτους. «Αφού έκαναν λάφυρο το κράτος, το απαξίωσαν συστηματικά, αδιαφορώντας ακόμα και για τα βασικά – για την ασφάλεια των πολιτών» τόνισε και σημείωσε ότι «δικαιοσύνη παντού σημαίνει και ασφάλεια παντού».