Skip to main content

Πώς τα Τέμπη επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή όπου είναι νωπές οι μνήμες από το τραγικό δυστύχημα.

Σοκαρισμένη παραμένει η κοινή γνώμη από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πολιτικός χρόνος έχει παγώσει και το κυρίαρχο θέμα είναι η απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη και η θωράκιση του πλαισίου για την επόμενη ημέρα.

Οι κομματικές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί και όλα δείχνουν «μετάθεση» των εκλογών για το Μάιο, καθώς αυτό που προέχει είναι να φωτιστούν τα αίτια της τραγωδίας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο είναι εμφανές πως είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή όπου είναι νωπές οι μνήμες από το τραγικό δυστύχημα. Την Πέμπτη θα γίνει υπουργικό συμβούλιο και εκεί αναμένεται να παρουσιαστούν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Αδιαμφισβήτητα το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στην κοινή γνώμη, που ζητά την απόδοση ευθυνών για το τραγικό αυτό δυστύχημα, με θύματα κυρίως νέους. Το λάθος του σταθμάρχη αποτελεί μία μόνο πτυχή της υπόθεσης και το γεγονός πως δεν υπήρχαν περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθε στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά  πως «δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα». Ζήτησε επίσης  συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα και αύριο σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη συνέντευξη τύπου, όπου θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες πως θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε η χώρα να αποκτήσει, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Για το θέμα αυτό υπήρξε επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε πως οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Στο μεταξύ σήμερα με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο Κ. Μητσοτάκης ζητά την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την ανάθεσή τους στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τον κ. Ντογιάκο-  ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων- να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το πόρισμα της οποίας  θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές για να καταστεί μέρος της δικογραφίας.

Ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης για απαντήσεις

Στην ανάγκη να δοθούν πειστικές απαντήσεις για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης εστιάζει η αντιπολίτευση. «Η ώρα της τραγωδίας δεν ενδείκνυνται για επικοινωνιακούς τακτικισμούς» σημειώνει χαρακτηριστικά  ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου – με αφορμή την ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη – αναφέρει πως «ακόμα και αυτή τη συγνώμη, όμως, δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος. Σπεύδει να τη μοιραστεί  με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες.  Και για να μην δώσει ούτε μισή απάντηση στα γιατί που μας πληγώνουν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «σπουδή  του κ. Μητσοτάκη να συστήσει μία διορισμένη από τον ίδιον Επιτροπή που θα προκαταλάβει την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης» και σημειώνει πως αυτό «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο έργο της, ενέχει προεκλογικές σκοπιμότητες και είναι εξόχως ύποπτη. Παράλληλα ο Τομεάρχης Διαφάνειας του κόμματος  Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει πως «τα στοιχεία, τα επίσημα έγγραφα, οι αδιαμφισβήτητες ημερομηνίες, η αλληλουχία των γεγονότων καταδικάζουν απόλυτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Δυστυχώς, εάν είχε τηρηθεί η νομιμότητα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θα είχε μπορέσει να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση του Σταθμάρχη Λάρισας και δεν θα βρισκόταν να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου».

Σε «ένα μεγάλο γιατί» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας «πως είναι δυνατόν εν έτει 2023 να κρέμονται τόσες ανθρώπινες ζωές από το λάθος ενός ανθρώπου που βρέθηκε σε μια θέση, χωρίς φαίνεται να έχει επαρκή εξειδίκευση, μόνος του, χωρίς να έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτή τη θέση». Όσον  αφορά στη συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε «δεν είναι μια αυθόρμητη συγγνώμη. Πέντε ημέρες μετά τη γενική κατακραυγή για τον τρόπο που απάντησε, βάζοντας μπροστά την ευθύνη του σταθμάρχη, έρχεται αυτή η συγγνώμη με ό,τι υποκρύπτει ως επικοινωνιακό χειρισμό».