Skip to main content

Πολιτική θύελλα για τον Π. Πολάκη – Στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ οι αποφάσεις

Ο πρόεδρος του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει τη παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Συνεδριάζει σήμερα σε διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με προγραφές δημοσιογράφων και δικαστικών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την Κουμουνδούρου να βγάζει «κόκκινη κάρτα» στον Παύλο Πολάκη και να ανακοινώνει την καθαίρεσή του από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας με αντικαταστάτη του τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου». Άλλωστε αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί η πολιτική σύγκρουση να γίνεται «με όρους προσωπικής σταυροφορίας» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί «ατομική υπόθεση».

Το κλίμα κατά του κ. Πολάκη ήταν βαρύ από την προηγούμενη εβδομάδα όταν είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από το ψηφοδέλτιο των Χανίων εάν δεν έμπαινε στη λίστα και ο συντοπίτης του Μιχάλης Χαιρετάκης. Απέναντι σε αυτή την κίνηση που εξελήφθη ως «πολιτικός εκβιασμός» ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει με αυστηρότητα δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον κ. Πολάκη καθώς επισήμανε ότι οι υποψηφιότητες είναι εθελοντικές και ότι όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις έχει δικαίωμα να αποχωρήσει.

Πλέον τα κομματικά όργανα καλούνται να αποφασίσουν για το πολιτικό του μέλλον, για το αν θα του επιβληθούν ποινές ή αν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση Πολάκη ανέβασε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο, με την κυβέρνηση να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρας ότι «εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε» τον «πολακισμό».

«Η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό. Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Τσίπρα ότι «φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων: Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο, αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων».

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου, «για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά».