Skip to main content

Πολιτική σύγκρουση με φόντο την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ν. Παππά

EUROKINSSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Αλ. Τσίπρας: Δειλός ο κ. Μητσοτάκης - Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει απειλές κατά της Δικαιοσύνης

Νέο μέτωπο στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να επιβάλει δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Αλ. Τσίπρας: Δειλός ο κ. Μητσοτάκης – Ανοίγει ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία

Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας ότι «πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους». Υπογράμμισε ακόμη ότι «την τελική ετυμηγορία θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μάλιστα «δειλό» τον πρωθυπουργό καθώς – όπως ανέφερε – «δεν τόλμησε να διώξει» τον ίδιο παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής του.

«Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός» έγραψε στην ανάρτησή του.

Σημείωσε ακόμη ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία και τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Ας γνωρίζει όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους» πρόσθεσε.

Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει απειλές κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει «αν θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά».

Ο κ. Οικονόμου εξαπέλυσε πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και κατά του Νίκου Παππά, που με τις ανακοινώσεις τους – όπως είπε – «εκτόξευσαν απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, καλώντας τον λαό να επιβάλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης».

«Σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, ισχύει η διάκριση των εξουσιών και η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και μόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μη αποδεχόμενος αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική πρόβλεψη, αμφισβητεί το σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος. Όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: δεν υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα∙ οι αποφάσεις είναι καλές και δίκαιες μόνο όταν συμφωνούμε με αυτές, δεν υπάρχουν θεσμοί, μονάχα λαός» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε λέγοντας:

«Πρόκειται για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης. Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννος.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας «οφείλει να απαντήσει:

– Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;

– Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;

– Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι, τότε για να κρατάει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια, καταλαβαίνουμε πόσο “κρατάει” ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα».

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Υπενθυμίζεται ότι τo Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η αντίδραση του Νίκου Παππά

Για «πολιτική δίκη» έκανε λόγο ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο ελληνικός λαός με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού».

Σε δήλωσή του για την απόφαση ο κ. Παππάς σχολίασε πως «είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS». «Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο» δήλωσε.

Όπως σημείωσε «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η δίκη αυτή ήταν πολιτική» και «έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους ‘γαλάζιους κοριούς’ και τις ‘γαλάζιες ακρίδες’». «Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι» πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε ότι «για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού». «Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» διαβεβαίωσε ο κ. Παππάς.