Skip to main content

Η επίσκεψη Μπλίνκεν και η συνέχιση των προκλήσεων της Άγκυρας

REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Pool

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι οι προτάσεις της Άγκυρας στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φτάνει σήμερα στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου «πέταξε» πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα ο Αντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι φυσικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, αλλά και οι προτάσεις της Άγκυρας που συζήτησε με τον Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της εναέριας περιοδείας με ελικόπτερο πάνω από την κατεστραμμένη από τον Εγκέλαδο, περιοχή Χατάι.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, η πρώτη, δύο χρόνια μετά την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θέλει μεν να ξεπαγώσει τις σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά τα αγκάθια παραμένουν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, στρέφει όλο και περισσότερο προς Ανατολάς την εξωτερική, νέο-Οθωμανική του πολιτική, όσο κι αν χρειάζεται τη Δύση για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους.

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν εναντίον των «Αμερικανών ιμπεριαλιστών» που υπονομεύουν τον περιφερειακό  ρόλο της Τουρκίας, έχουν δηλητηριάσει το κλίμα με την Ουάσιγκτον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει συμπεριλάβει  στο πρόγραμμα του συνάντηση σήμερα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Όπως τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγαλύτερων τουρκικών φίλο-Ερντογανικών εφημερίδων απουσιάζει επιδεικτικά η παρουσία Μπλίνκεν στην Τουρκία.
Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών σε Άγκυρα-Αθήνα είχε  προγραμματισθεί αρκετά πριν από τους σεισμούς στην γειτονική χώρα και εκ των πραγμάτων πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η παροχή βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Η έκφραση συμπάθειας και θλίψης από τον Μπλίνκεν με ανάρτησή του στο twitter για το δράμα εκατομμυρίων σεισμόπληκτων, δεν μπορεί να εξαφανίσει από την ατζέντα τα μεγάλα βαρίδια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία αναμφίβολα  παραμένει σημαντική στους αμερικανικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Κρατά επίσης  στα χέρια της την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας από τους στόχους Μπλίνκεν λοιπόν είναι η άρση του τουρκικού βέτο ώστε να ενταχθούν οι δύο γειτονικές της Ρωσίας χώρες στη Συμμαχία.

Τίθεται πάντως το ερώτημα εάν ο Μπλίνκεν μετά τις συναντήσεις με τον Τσαβούσογλου θα κομίσει κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα στην Αθήνα.

Έξι προκλητικές προτάσεις από την Τουρκία στην Αθήνα

Την ίδια ώρα πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέβαλε στην Αθήνα ένα πακέτο προτάσεων έξι σημείων, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και περιμένουν απάντηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην περιοχή του σεισμού, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «οι έξι προτάσεις περιλαμβάνουν τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, τις συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο  του ΝΑΤΟ» Πρόσθεσε μάλιστα ότι «περιμένουμε απάντηση από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την αποστρατικοποίηση σε ορίζοντα πενταετίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, την έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο,  επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνομιλίες των στρατιωτικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής  μειονότητας στη Θράκη!

Προτάσεις που φυσικά στο σύνολό τους μόνο εξομάλυνση των διμερών σχέσεων δεν αποπνέουν. Μια εξομάλυνση που βέβαια επικαλέστηκε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «όταν ήρθαμε στο Χατάι, είπα στον φίλο μου Νίκο Δένδια, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.» Όπως γράφει η Hurriyet, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε μάλιστα προκλητικά ότι «δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες Πολιτικούς λόγω της πίεσης των πολιτών, ενώ στην Τουρκία δεν υπάρχει πίεση από τον λαό μας σε αυτό το θέμα».

Είναι σαφές ότι ο καταστροφικός σεισμός δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά το κλίμα στα ελληνοτουρκικά. Ούτε η Αθήνα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι θα αλλάξει η τουρκική εξωτερική πολιτική.