Skip to main content

Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν: Εγκαινιάζεται ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας

REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Pool

Στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λίγες ώρες μετά το «ραντεβού» με Ερντογάν - Πού θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις

Στην Αθήνα φτάνει το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επίσκεψη που αναμένεται να επιβεβαιώσει το θερμό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να βρεθούν η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Οι επαφές

Στις 19:30 ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αύριο Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα περί ώρα 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και στις 10:30 θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021 Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση με Ερντογάν

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο  Άντονι Μπλίνκεν έφτασε χθες στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. «Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Χθες το  απόγευμα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ