Skip to main content

Α. Τσίπρας: Αιχμές για τις συμφωνίες των Rafale και για «υπερκοστολόγηση» του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας

EUROKINISSI

«Υπάρχει υπερβάλλον κόστος για το ελληνικό δημόσιο που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.», ανέφερε στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Αιχμές για τις αναθέσεις στις συμφωνίες για τα Rafale άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. «Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που θωρακίζουν τη χώρα; Γιατί δεν στηρίξατε τις επενδύσεις που κάναμε για να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις με τις φρεγάτες Μπελαρά και τα Ραφάλ;»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απευθείας αναθέσεις σε δύο εταιρείες και ζητάμε εξηγήσεις για αυτό»: «Δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι πρωτοφανές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα έξι επιπλέον Ραφάλ, γιατί ήρθαν χωρίς εισήγηση των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι διακρατική συμφωνία ούτε υπάρχει διεθνής διαγωνισμός. Τι υπάρχει λοιπόν; Μια απευθείας ανάθεση σε αυτές τις δύο εταιρείες. Άρα έχουμε λόγους ή όχι να ζητάμε εξηγήσεις για αυτό;».

«Δεν θα ψηφίσουμε αν έρθει στη Βουλή και για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας. Εμείς το διαχειριστήκαμε και ξέρουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το έργο πιο κάτω από τη μισή τιμή. Υπάρχει υπερβάλλον κόστος για το ελληνικό δημόσιο που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Είναι προκλητική υπερκοστολόγηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Μας είπατε ότι δεν δώσατε έργο στα ναυπηγεία γιατί εμείς τα αφήσαμε “στο έλεος του Θεού” όπως μας κατηγορείτε. Γνωρίζετε ή όχι ότι η Σύρος άνοιξε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Γνωρίζετε ή όχι ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελευσίνα άνοιξαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ;», απάντησε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, υπενθυμίζοντας πως «η απόφασή σας (της ΝΔ) το 2019 να αποχωρήσετε για μια εβδομάδα δεν ήταν εκτροπή, εκτροπή είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό το λέτε όποτε σας συμφέρει».

«Θέλετε να μείνετε τελευταία μέρα στην εξουσία, αλλιώς θα είχατε προκηρύξει εκλογές. Φαίνεται ότι δεν πιστεύετε ούτε τις δημοσκοπήσεις», τόνισε στη δευτερολογία του.

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες, αν ο πρωθυπουργός απαντήσει «για ποιον λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Να απαντήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε τους πάντες, τους υπουργούς σας, τον αρχηγό του τρίτου κόμματος, και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Διαφορετικά δεν θα μείνουμε εδώ μέχρι τον Ιούλιο, στην εκτροπή του πολιτεύματος που έχετε φέρει», τόνισε.

naftemporiki.gr

Διαβάστε εδώ την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα