Skip to main content

Μέτρα για κόμμα Κασιδιάρη: «Θεωρία των δύο άκρων» ή «ανάχωμα σε καταδικασμένους νεοναζί»;

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Πού διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη, προωθεί η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπροτείνει τον ρητό αποκλεισμό καταδικασμένων νεοναζί, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος και το ΚΚΕ να τάσσεται κατά ενδεχόμενης εφαρμογής της «απαράδεκτης θεωρίας των δύο άκρων».

Μετά από τη αποκάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στον νομοθετικό αποκλεισμό του του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη διέρρευσε χθες και το περιεχόμενο της σχετικής τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Όπως έγινε γνωστό η ρύθμιση θα αναφέρεται γενικώς στην «υποχρέωση των κομμάτων να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος» και θα θέτει ως προϋπόθεση να μην υπάρχει καταδίκη του προέδρου ή άλλων στελεχών τους. Μάλιστα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ζήτησαν από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την εν λόγω ρύθμιση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί

Αντιδρώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε μεν με τον αποκλεισμό του κόμματος του Κασιδιάρη αλλά διαφώνησε με το περιεχόμενο της τροπολογίας προειδοποιώντας για τον κίνδυνο θεσμοθέτησης της «ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων». «Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία» τόνισαν πηγές της Κουμουνδούρου. Συμπλήρωσαν δε ότι επί της ουσίας, η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί και αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Απαραίτητο το ανάχωμα στα ναζιστικά μορφώματα

Υπέρ του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής το οποίο υπογράμμισε ότι είναι «απαραίτητο το θεσμικό ανάχωμα στα ναζιστικά μορφώματα». Ταυτόχρονα, όμως, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισήμαναν ότι απαιτείται τεχνική επάρκεια, αρτιότητα και λεπτοί χειρισμοί ώστε η διάταξη που θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. «Η δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει, με απόλυτα θεσμικό τρόπο και με σεβασμό στο Σύνταγμα να κλείσουν ερμητικά τον δρόμο στα εγκληματικά στοιχεία» συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής

ΚΚΕ: Αφήνεται χώρος για την απαράδεκτη «θεωρία των δύο άκρων»

Την πρόθεση του να καταψηφίσει τη τροπολογία ανακοίνωσε από την πλευρά του το ΚΚΕ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής» ανοίγει «επικίνδυνους δρόμους» και επαναφέρει ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές» συμπλήρωσε ο Περισσός.