Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για market pass: Εύκολη κριτική από τους «αριστερούς του χαβιαριού»

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

Για «επιπόλαιες προσεγγίσεις που φανερώνουν την αδυναμία των 'αριστερών του χαβιαριού' αλλά και των 'φιλελεύθερων πολυτελείας» έκανε λόγο στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο

Σημαντικό μέτρο που «αποτελεί ένα ακόμα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια» χαρακτήρισε το market pass ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο συγκεκριμένα για «επιπόλαιες προσεγγίσεις που φανερώνουν την αδυναμία των ‘αριστερών του χαβιαριού’ αλλά και των ‘φιλελεύθερων πολυτελείας». «Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική» είπε. «Αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή» πρόσθεσε.

O πρωθυπουργός επέμεινε σημείωσε πως άκουσε σχόλια «τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται». «Δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και «ψίχουλα» και «υπερβολικά». Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά «αντίδωρα» άλλων εποχών» παρατήρησε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα το μέτρο να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση «όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ για τους πιο ευάλωτους, αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών».

«Αυτά, λοιπόν, για να αποφεύγεται η εύκολη κριτική, αλλά και για να αναδεικνύεται η διπλή αποστολή αυτής της κυβέρνησης: από τη μία πλευρά να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη, όπως αναγνώρισε πρόσφατα και ο Economist που μας κατέταξε στη θέση του πρωταθλητή της πιο ευχάριστης οικονομικής έκπληξης παγκόσμια για το 2022. Ταυτόχρονα, όμως, να στηρίζει και τους πολίτες, γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη. Είμαστε παράταξη και της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Είμαστε δηλαδή μία παράταξη αληθινά προοδευτική» τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου εστίασε στον απολογισμό της τριετούς ψηφιακής εμπειρίας, καθώς και δύο σημαντικά νομοσχέδια υγείας, τα οποία ρυθμίζουν σημαντικές προκλήσεις της εποχής, όπως είπε. Ως προς την ψηφιακή μετάβαση ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι όταν το καλοκαίρι του 2019 ρώτησε πόσες είναι τελικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, κανείς πρακτικά δεν ήξερε να απαντήσει. «Τελικά βρήκαμε 500, οι οποίες υπολειτουργούσαν. Σήμερα είναι σχεδόν 1.500, παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές και βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εξοικονόμησης από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι μιλάμε πια για μια άλλη πραγματικότητα στις σχέσεις του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος, πάνω στην οποία προφανώς και θέλουμε να χτίσουμε και να διευρύνουμε τα όσα σημαντικά έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα» ανέφερε.

«Χρονιά ρεκόρ το 2022 στην ψήφιση νόμων»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προωθούμενες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το εύρος του κυβερνητικού έργου, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές επιλογές. «Λογικό είναι και μετά τη συζήτηση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού να εστιαζόμαστε περισσότερο σε αυτές, αλλά νομίζω ότι και η σημερινή μας ατζέντα αποτυπώνει το μεγάλο εύρος και τον πλούτο του κυβερνητικού μας έργου σε πολλά διαφορετικά πεδία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «ήδη έχουμε ψηφίσει, από τον Ιούλιο του 2019, 375 νόμους» εκ των οποίων 131 το 2022. «Νομίζω ότι αποτελεί μία χρονιά ρεκόρ. Αλλά, βέβαια, η δουλειά μας συνεχίζεται. Και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023. Σίγουρα, όμως, όλα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Όλη μας η δράση είναι στην ίδια κατεύθυνση: τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδος για μια καλύτερη ζωή για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» τόνισε, κλείνοντας την εισήγησή του με την ευχή: «Καλές γιορτές, υγεία, δύναμη, υγεία ψυχική, σωματική, λίγη ξεκούραση, να φορτίσουμε όλοι τις μπαταρίες μας για ένα δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο 2023».

naftemporiki.gr