Skip to main content

Αλέξης Τσίπρας: Προκηρύξτε εκλογές – Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Για λεηλασία της μεσαίας τάξης και των αδύναμων στρωμάτων έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δριμεία επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως «ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο προϋπολογισμός, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναλγησία και αδικία, προκλητική λεηλασία μισθωτών και μεσαίας τάξης, αδύναμων στρωμάτων και μη προνομιούχων,  προκλητική εξυπηρέτηση των ισχυρών.

«H μεταφορά πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς είναι ο πυρήνας της πολιτικής της. Το αίτημα για αλλαγή και για δικαιοσύνη παντού κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε.

Χάρη στην πανδημική κρίση εφαρμόστηκε η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής, υπήρξε ουσιαστική χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και προωθήθηκε ένα τεράστιο σχέδιο από την Ε.Ε., το Ταμείο Ανάκαμψης. «Το ερώτημα είναι τι έκανε η κυβέρνηση; Ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια, ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το πραγματικό εισόδημα μειώνεται και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν αισθάνονται τις ενισχύσεις, αλλά αδυνατούν να επιβιώσουν.

«Η αισχροκέρδεια είναι Made in Greece» 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια είναι αποτέλεσμα των αδυναμιών της κυβέρνησης, είναι made in Greece. Όπως είπε η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν για τα ίδια προϊόντα στο σούπερ μάρκετ περισσότερα από τους Γάλλους, που έχουν πολύ υψηλότερους μισθούς. Επικαλέστηκε δε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ τον μήνα έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής δύναμής τους.  «Αυτή είναι η τραγική εικόνα της Ελλάδας του κ. Μητσοτάκη. Οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Αλλά κάποιοι λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και μάλλον θα πίνουν νερό στο όνομά σας» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ακόμη πως η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο.

«Οι κυβερνήσεις δεν ρίχνουν μπινελίκια, νομοθετούν»

Οι τράπεζες είχαν κέρδη  στο εξάμηνο 2,65 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στον Θεό και των καταθέσεων είναι κολλημένα.

Αναφερόμενος στη φράση του κ. Σταϊκούρα «ανταλλάξαμε μπινελίκια με τις τράπεζες», σχολίασε: «Σιγά τα αίματα. Οι κυβερνήσεις δεν ρίχνουν μπινελίκια, νομοθετούν».

«Υπερκέρδη ισχυρών, φτωχοποίηση των πολλών»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και για την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της ενέργειας, τονίζοντας ότι τα υπερκέρδη των ισχυρών αντανακλούν τη φτωχοποίηση των πολλών. «Βγήκατε και είπατε ότι θα φορολογήσετε το 90% των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων. Αν το είχατε κάνει, θα είχατε βεβαιώσει φόρο περίπου 2 δισ. ευρώ. Αγνοήσατε όμως τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και χρησιμοποιήσατε έναν δικό σας αλγόριθμο για να καταλήξετε να βεβαιώσετε ένα πολύ μικρό, περίπου το 17% των υπερκερδών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έκανε επίσης λόγο για ζοφερή παρέλαση της αισχροκέρδειας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει την κοινωνία με δήθεν καλάθια του Άι Βασίλη και δήθεν καλάθια του νοικοκυριού».

Έρχεται νέα γενιά κόκκινων δανείων

4,5 εκατομμύρια πολίτες χρωστάνε είτε σε τράπεζες, είτε σε funds ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε ότι δημιουργείται μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Αναφέρθηκε δε στην υπόθεση Πάτση, σχολιάζοντας πως «την ώρα που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν, δικοί σας άνθρωποι κυνηγούν τον κόσμο με τραμπούκικες πρακτικές». Σημείωσε δε πως 700.000 ακίνητα σήμερα «ελέγχονται από τα λεγόμενα κοράκια».

«Για πόσο θα ευτελίζετε τους θεσμούς;»

Με τα ερωτήματα «που οδηγείτε τη χώρα; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας για την επαναλαμβανόμενη εκτροπή; Για πόσο θα ευτελίζετε τους δημοκρατικούς θεσμούς;» αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

«Δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς. Είμαι βέβαιος ότι οι δικοί μας εισαγγελείς θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, εάν είχαν λυμένα τα χέρια τους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αφήσουμε ελεύθερους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να αναπνεύσουν» σημείωσε.

Λυτρώστε τη Δημοκρατία με κάλπες

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για εκλογές. «Δεν ξέρω αν θα προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω να το κάνετε. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να έρθει μία ώρα νωρίτερα» είπε, προσθέτοντας: «Σήμερα, θα περιμένουμε απαντήσεις. Αν δεν είστε σε θέση τουλάχιστον να μας πείτε γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους υπουργούς και τους αρχηγούς των ενόπλων και εάν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές, λυτρώστε τη Δημοκρατία».

naftemporiki.gr