Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ για Κώδικα Δεοντολογίας ΕΣΡ: Μνημείο απόπειρας συσκότισης και ελέγχου της πληροφορίας

EUROKINISSI

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτσης και Αν. Γκαρά, διατρανώνουν ότι δεν θα περάσει ο υπό διαβούλευση Κώδικας Δεοντολογίας Οπτικοαουστικών και Ραδιοφωνικών Μέσων του ΕΣΡ, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοθετήματος καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τις κυβερνητικές πρακτικές.

Τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοαουστικών και Ραδιοφωνικών Μέσων του ΕΣΡ σχολιάζουν ο Μάριος Κάτσης και η Αν. Γκαρά, τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αν. τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι αρμόδιοι τομεάρχες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τον κώδικα ως «μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας». «Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει – αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη – απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο», συμπληρώνουν ο κ. Κάτσης και η κ. Γκαρά.

Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο κώδικας Δεοντολογίας θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση κάθε δημοσιογραφικής έρευνας για το ζήτημα των υποκλοπών και όχι μόνο. «Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης για το ελληνικό Watergate», σημειώνουν οι τομεάρχες.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «Η κυβέρνηση από τη μία αυτές τις μέρες εισηγείται νομοσχέδιο για τη διαφάνεια του Τύπου προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καταλαγιάσει τη διεθνή κατακραυγή για την κατάντια που έχει περιέλθει η ελευθεροτυπία στη χώρα μας, και από την άλλη – δια του ΕΣΡ – επιβάλλει φίμωτρο στη δημοσιογραφική έρευνα ποινικοποιώντας, θεσμοθετώντας την «ομερτά» για μείζονα ζητήματα δημοκρατίας».

«Είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό πώς μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα πρέπει με τον ελεγκτικό της ρόλο να προασπίζεται την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου, έρχεται να επιβάλλει ένα βαρύ πέπλο σιωπής και λογοκρισίας. Η πρόταση αυτή του ΕΣΡ, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τους θεσμούς, και την ίδια τη Δημοκρατία. Έρχεται δε να δικαιώσει απολύτως για ακόμα έναν λόγο την πρόταση μομφής που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εναντίον του Προέδρου του, που επί των ημερών του η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεπέρασαν κάθε όριο», επισημαίνουν ο Μ. Κάτσης και η Αν. Γκαρά.

Τέλος, διατρανώνουν ότι δεν θα περάσει αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοθετήματος καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τις κυβερνητικές πρακτικές.