Skip to main content

Τουρκικός Τύπος: Διπλωματική κρίση μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας

Για διπλωματική κρίση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης κάνει λόγο ο Τουρκικός Τύπος, μετά την άρνηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να υποκύψει τον εκβιασμό της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Μάνγκους.

« Διπλωματική κρίση: Ο Δένδιας αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο», γράφει η Hurriyet, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάγκους , που βρέθηκε στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί την Ελληνίδα υπουργό».

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιβύη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμενόταν να μεταβεί αρχικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι και στη συνέχεια να μεταβεί στη Βεγγάζη για να συναντηθεί με τον Ακίλε Σάλεχ, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τρίπολη προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών».

Για «διπλωματικό σκάνδαλο στη Λιβύη από τον Έλληνα υπουργό Δένδια», κάνει λόγο η Yeni Safak, προσθέτοντας: «Πολύ σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Τρίπολης». Η φιλο-Ερντογανική εφημερίδα γράφει ότι «ο Νίκος Δένδιας πήγε τελικά στη Βεγγάζη, τη λεγόμενη πρωτεύουσα του πραξικοπηματία Χάφταρ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, από την άλλη, αντέδρασε στο σκάνδαλο λέγοντας: «Θα λάβουμε τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα που προστατεύουν το κύρος και την κυριαρχία του λιβυκού κράτους».

Η Milliyet από την πλευρά της σημειώνει ότι «τα ελληνικά τηλεοπτικά  δίκτυια διέκοψαν το πρόγραμμά τους, λέγοντας ότι συνέβη ένα «σοβαρό επεισόδιο στη Λιβύη»