Skip to main content

Μηταράκης: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό και να συνεργαστεί με την ΕΕ

Για τις πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό η Ελλάδα από την Τουρκία, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μεταφραστεί σε αφίξεις, το πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο, αλλά και τον «πόλεμο» της ευρωπαϊκής και ελληνικής Αριστεράς στη Frontex, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, αυτή τη στιγμή οι 92 που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο και διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές βρίσκονται ασφαλείς στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, που αποτελεί δομή πρώτης υποδοχής. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα τη λάβουν κι όσοι όχι θα απελαθούν.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας και από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να καλλιεργήσει το αφήγημα της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας. Σημείωσε πως αυτό δεν περνάει στη διεθνή κοινότητα και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να ξαναβρούμε ως Ευρώπη την καλή συνεργασία με την Τουρκία. Όλα όσα συνέβησαν, εμείς τα διεθνοποιούμε. Σχετικά με το πρόσφατο συμβάν με τους 92 του Έβρου, ενημέρωσα και την ΕΕ και θα πάω ΟΗΕ. Θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση με την Τουρκία» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Τουρκία έχει δύο βασικές υποχρεώσεις βάσει της Κοινής Δήλωσης του ’16 με την ΕΕ: Από τη μια να περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές κι από την άλλη να δέχεται τις επιστροφές. Το πρώτο σκέλος κάποιες φορές το κάνει και κάποιες όχι, όπως με το να αφήνει τουρκικά αλιευτικά να συνοδεύουν βάρκες σε δύσκολες συνθήκες, όπως έγινε για παράδειγμα στο ναυάγιο στη Λέσβο. Παραθέτοντας στην συνέχεια αριθμούς, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως πέρυσι περίπου 12.000 μετανάστες κατευθύνθηκαν από την Τουρκία στην Ιταλία. «Αυτό σημαίνει ότι το 90% των ροών της Τουρκίας μεταφέρθηκε στην Ιταλία» είπε.

Αναφερόμενος στη Frontex, εξληγησε πως έχει συγκεκριμένη αποστολή: να προστατεύει τα σύνορα. Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε όσα είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει πολιτικό παιχνίδι πίσω από την απόρριψη της απαλλαγής της χρηματοδότησης της Frontex έτσι ώστε να ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα. «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει πόλεμο στη Frontex, πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορά της και ότι πρέπει να είναι ελεύθερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν θέλουν να έρθουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι από την Τουρκία, εμείς πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ συνολικά» τόνισε.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως το μεταναστευτικό είναι αυτή τη στιγμή από τα πρώτα θέματα συζήτησης στην Ευρώπη. «Αυτό συμβαίνει λόγω των ροών που έρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτός της Ουκρανίας. Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη χρονιά από το ’16. Βλέπουμε σκηνές στην Αυστρία, νέα camps στην Ολλανδία. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η Ελλάδα κατέχει πλέον κάτω του 5% των αφίξεων στην ΕΕ, όταν κάποτε κατείχαμε το 60%» παρατήρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.