Skip to main content

Διπλή πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Σε κατάθεση συμπληρωματικής μηνυτήριας αναφοράς για την κακουργηματική πράξη της παραβίασης των τηλεφωνικών επικοινωνιών του και στον προγραμματισμό επίσημης συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχωρά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο νέων πρωτοβουλιών για να ριχτεί φως στο σκάνδαλο.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά όχι την παρακολούθηση της ΕΥΠ αλλά την παγίδευση του τηλεφώνου του από το παράνομο λογισμικό Predator. Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Εισαγγελέας προσήλθε για την κατάθεση στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εξαιτίας του τραυματισμού του κ. Ανδρουλάκη. Με το πέρας της προφορικής κατάθεσης ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε στον Εισαγγελέα και συμπληρωματική μήνυση για την υποκλοπή των τηλεφωνικών του συνομιλιών από την ΕΥΠ, για την κακουργηματική αξιόποινη πράξη της παραβίασης της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναφή αδικήματα, καθώς και για την πλημμεληματική πράξη της παραβίασης του τηλεφωνικού του απορρήτου. Η κίνηση του κ. Ανδρουλάκη ουσιαστικά βοηθά την ελληνική δικαιοσύνη να επιταχύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς συνοδεύεται και από ειδικότερα αιτήματα κλήσεως μαρτύρων, κατάσχεσης εγγράφων και διενέργειας μιας σειράς ανακριτικών ενεργειών προς διακρίβωση της αλήθειας.

Στα κράτος δικαίου οι κρατικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν εκτός ελέγχου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αξιοποίησε όμως και τα συμπεράσματα από τη διαδικασία της κατάθεσης μαρτύρων στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επισημαίνοντας το γεγονός οι ενεχόμενοι στην υπόθεση επικαλέστηκαν το απόρρητο ενώ οι πρώην Διοικητές της ΕΥΠ βοήθησαν το έργο των βουλευτών απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις. «Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλα καρτ και να επιστρατεύεται μόνο όταν αφορά την υπόθεση της δικής μου παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ ώστε οι εμπλεκόμενοι να μην δώσουν κανένα στοιχείο. Είναι ενδεικτικό ότι Διοικητές της ΕΥΠ προηγούμενων περιόδων, που κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή, δεν οχυρώθηκαν πίσω από το απόρρητο» σημείωσε. Ξεκαθάρισε δε ότι στο κράτος Δικαίου μας «δεν νοείται η ύπαρξη κρατικών υπηρεσιών οι οποίες λειτουργούν έξω από τον έλεγχο του νόμου».

Να σταθούν το ύψος των περιστάσεων όσοι είναι σε θέσεις υψηλού θεσμικού συμβολισμού

Αύριο το μεσημέρι ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να συναντηθεί, μετά από δική του πρωτοβουλία, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να την ενημερώσει για πτυχές της υπόθεσης και για τη συνταγματικότητα ή μη των κυβερνητικών χειρισμών τόσο για αυτή καθαυτή την υπόθεση όσο και για το ζήτημα της διερεύνησής της. «Και ως Δικαστής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περισσότερο βαρύτητα, όπως και άλλοι  συνταγματολόγοι, διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό στη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ένας αντισυνταγματικός μιθριδατισμός, ο οποίος κάνει το Σύνταγμα να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είχε αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στη Συνέντευξή Τύπου της ΔΕΘ ενώ είχε υπογραμμίσει με νόημα ότι «είναι χρέος όλων μας, ακόμα περισσότερο όσων βρίσκονται σε θέσεις με υψηλό θεσμικό συμβολισμό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».