Skip to main content

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική χωρίς συμβιβασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αναφέροντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» (Abdulhamid Han) θα ξεκινήσει αύριο τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί στο Αιγαίο «μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους».

«Βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του κατα την έναρξη του Συνεδρίου Διπλωματίας. «(Η Ελλάδα) δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι «Έλληνες και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν εννέα φορές πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά τους αποτρέψαμε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι νησιά που είναι πολύ κοντά στις ακτές της εξοπλίζονται συνεχώς. «Εξηγούμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, τα οποία σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς, είναι οπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι αν η διαδικασία περάσει σε φάση διαπραγματεύσεων, αυτές θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δύο κρατών (αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά), ενώ υποστήριξε πως αν υπάρξει «συμβιβασμός μεταξύ των δυο κρατών, τότε θα λυθούν τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσόγειου».