Skip to main content

Ερντογάν για F-16: Δεν είναι δεσμευτικός ο όρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Άγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Τεχεράνη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

«Ο κ. Μπάιντεν δεν μας επέβαλε τέτοιο όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, στην πολύωρη συνάντησή μας είπαμε ότι ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου. ‘Θα βάλω τα δυνατά μου’, είπε για τα F-16. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έστω και αν είναι λίγοι στον αριθμο» είπε ο Τούρκος πεόεδρος.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός ισότιμος ιδιοκτήτης της Κύπρου»

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Tούρκος πρόεδρος έστειλε στο μεταξύ «συγχαρητήριο» μήνυμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την οποία όπως υποστηρίζει «οι Τουρκοκύπριοι πέτυχαν μια ατμόσφαιρα ειρήνης και ελευθερίας, η οποία έθαψε στην Ιστορία μια για πάντα την απόπειρα ενάντια στα δικαιώματα, τους νόμους, την ύπαρξη και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι κυρίαρχος, ισότιμος και κοινός ιδιοκτήτης του νησιού».

Στην ίδια επιστολή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ακόμη πως «ο τουρκοκυπριακός λαός, που έχει πάντα αποδείξει τη δέσμευσή του για ειρήνη και λύση στην πορεία της Ιστορίας» και πως «έχει δείξει με κάθε ευκαιρία ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να ξεπεράσει κάθε είδους προκλήσεις με συνείδηση της ενότητας και της αλληλεγγύης και με αποφασιστικότητα να προστατεύσει το δίκαιο του, παρά τους παράνομους και απάνθρωπους περιορισμούς τους οποίους έχει υποστεί».

«Υπό το πρίσμα της κοινής ιστορικής μας εμπειρίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με ένα πλαίσιο βασισμένο στις πραγματικότητες επί του πεδίου. Με αυτή την κατανόηση, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα που παρουσίασε η Εξοχότητά σας στη Γενεύη πέρυσι, πρώτα απ’ όλα, την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και κατόπιν μια λύση ώστε τα ”δύο κράτη” να διαπραγματευτούν μοντέλα συνεργασίας μεταξύ τους στο νησί» προσθέτει.