Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές

Την αναγκαιότητα αυτοδύναμης κυβερνησης υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα στον τόπο. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η αυτοδυναμία δεν αποκλείει τη συμμετοχή άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση. «Μια αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας. Σε συνέντευξή του το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απάντησε: «Το έχω πει τόσες φορές ότι αυτό θα γίνει.  Από κει και πέρα καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια, αλλά δεν ψάχνω κάποιο δημοκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης εξάλλου είναι εξαιρετική».

Μιλώντας για την απλή αναλογική την αποκάλεσε για άλλη μια φορά «βόμβα» και εξήγησε ότι για κάποιο διάστημα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές.

«Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα γιατί έγινε χθες αυτή η απολογιστική συζήτηση στη Βουλή αφού οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο απάντησε ότι «είναι χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση σε αυτά που έχουμε πετύχει, να μαθαίνουμε από τα λάθη και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική ορμή. Κάθε επέτειος είναι αφορμή και για έναν απολογισμό»…. «Όχι απλά δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτατα, αλλά έχουμε επιταχύνει το έργο μας» ,είπε ο πρωθυπουργός .

«Ακριβώς τρία χρόνια μετά τις εκλογές μπαίνουμε πια -έτσι κι αλλιώς- σε προεκλογική χρονιά. Πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έχουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά, και θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση κρίσεων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο θα πρέπει να έχει και τον πρωθυπουργό. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε ο κ. Τσίπρας πρέπει αν είναι πρωθυπουργός», είπε. 

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης του καταλόγισε αλαζονεία. 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως η πιο δύσκολη κρίση που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του ήταν οι πυρκαγιές πέρυσι, γι αυτό και έχουν αλλαξεί δραστικά, όπως είπε, οι δράσεις στον τομέα της πρόληψης. 

Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.