Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Καθαρή αποδοκιμασία της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους

«Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, αφού έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παραθέτοντας «μία σειρά δηλώσεων καθαρής αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γάλλου προέδου Εμανουέλ Μακρόν που καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης που συνιστά όπως είπε «απομάκρυνση σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσων» αλλά και την απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνέστησε αποφυγή προκλητικής ρητορικής και ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και σταθερότητα είναι ακόμη μία εστία έντασης» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Για την ομιλία του Κ. Καραμανλή

Σε ερώτηση για τα όσα ανέφερε χθες κατά την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μία διεξοδική περιγραφή και εξαιρετική αναλυση των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί μετά την καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανέπτυξε προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας για τη συνέχιση του πολέμου και μέσα στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τις ανησυχίες για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που ενθαρρύνεται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό. Ανέδειξε – όπως το κάνει πάντα – την ανάγκη για εθνική ομοψυχία για συνέχιση της ενίσχυσης της θωράκισης της χώρα μας για προσεκτική διπλωματία, την ανάγκη να συνεχίσουμε σε αυτόν τον προσανατολισμό που έχει η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις».

«Φρένο» στα περί μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε αφενός πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις τιμές στην αγορά και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «καθε δυνατότητα που υπάρχει θα αξιοποιείται για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών». Ωστόσο – όπως έσπευσε να προσθέσει – «σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων έχουμε πολλές φορές διατυπώσιε την άποψη γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί και ποια είναι τα προβλήματα που θα δημιουργούσε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Για τα καύσιμα

Για το ενδεχόμενο παράτασης της επιδότησης καυσίμων ο κ. Οικονόμου είπε πως «η πολιτική για τα καύσιμα θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το πούμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχομενο επιπρόσθετων παρέμβάσεων στο θέμα των καυσίμων και αν ανοίγει ο δρόμος για επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης απάντησε πως «όποιο μέτρο αποφασίζει η κυβέρνηση για να σταθεί στο πλευρό των καταναλωτών το ανακοινώνει αφού το επεξεργάζεται». «Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr