Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Είναι γνωστό τι αμυντικό υλικό στείλαμε στην Ουκρανία – Δεν υπάρχει στο τραπέζι νέα αποστολή

Το αμυντικό υλικό που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν η χώρα μας έστειλε και πυραύλους Stinger στην Ουκρανία από ενεργά τμήματα του στρατού ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Είναι γνωστό τι αμυντικό υλικό έχει αποσταλεί μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Τίποτε από αυτά που έχουν αποσταλεί δεν αποδυναμώνει τις ανάγκες και τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας».

Απάντησε παράλληλα αρνητικά σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει επιπλέον στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. «Δεν υπαρχει κάτι καινούριο σε αυτή την κατεύθυνση από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι» είπε.

Οι παραπάνω αναφορές του κ. Οικονόμου έγιναν με φόντο δημοσίευμά της εφημερίδας «Δημοκρατία» σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «έστειλε έξι φορές όπλα στην Ουκρανία» και το στρατιωτικό υλικό «παραδόθηκε στα χέρια των Αμερικανών». Ειδικότερα, στη δημοσίευμα αναφέρεται ότι «το αμυντικό υλικό που έστειλε η Ελλάδα, παραδόθηκε στην εδρεύουσα στη Γερμανία (Στουτγκάρδη) Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (United States European Command – EUCOM), η οποία μέσω δικτύου αξιωματικών συνδέσμων έχει αναλάβει τον συνολικό συντονισμό και την οργάνωση της συλλογής και αποστολής της στρατιωτικής βοήθειας που στέλνουν διάφορες χώρες, μέλη ή μη του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, Αμερικανοί αξιωματικοί, εκπρόσωποι της EUCOM, υπέγραψαν και τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής για το αμυντικό υλικό που έστειλε η χώρα μας. Με άλλα λόγια, όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ή μη, που αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, τυπικά την παρέδωσαν στις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει προτού επιτεθεί ο Πούτιν και η σχετική εντολή δόθηκε πριν μας το ζητήσει ο Ζελένσκι». Η εφημερίδα επικαλείται επιπλέον πληροφορίες «που όμως δεν στάθηκε δυνατόν να εξακριβωθούν πλήρως από επιπλέον πηγές», όπως αναφέρει, ότι «στην αποστολή περιλαμβανόταν και μικρός αριθμός (περί τα 35) -αμερικανικής προέλευσης- εκτοξευόμενων από τον ώμο (MANPADS) κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος Stinger, που προέρχονταν από τα νησιά του Αιγαίου».

naftemporiki.gr