Skip to main content

Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected] 

Δύο  ανοιχτά μέτωπα – της πανδημίας και της ακρίβειας – αντιμετωπίζει ταυτόχρονα η κυβέρνηση, που καλείται να χαράξει τη στρατηγική των επόμενων μηνών μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό. Δεδομένο είναι πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ενώ υπάρχει ήδη συσσωρευμένη κόπωση των πολιτών από τη συνεχιζόμενη μάχη με τον covid και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν πως την άνοιξη θα αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ και ήδη χαράσσουν ένα plan b με ένα πακέτο παροχών να μπαίνει σε εφαρμογή. Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η εφαρμογή ενός bonus system στο δημόσιο αλλά και η σχεδιαζόμενη  κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2023 αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Στόχος είναι να στηριχτούν τα νοικοκυριά απέναντι σε αυτό το κύμα ανατιμήσεων που είναι σε εξέλιξη και από ό,τι φαίνεται θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την αρχικά προβλεπόμενη.

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ακρίβεια και πανδημία και εμμένουν στο αίτημα για εκλογές ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Παράλληλα ανεβαίνουν οι ταχύτητες για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος στο τέλος Μαρτίου, όπου θα συζητηθούν μια σειρά κομβικών αλλαγών (π.χ. εκλογή ηγεσίας απευθείας από τη βάση του κόμματος, ανώτερο όριο τρεις θητείες ή δώδεκα συνεχόμενα  χρόνια σε Βουλή/ Ευρωβουλή) 

Παράλληλα υπάρχει και ένας «άγνωστος Χ» στην πολιτική εξίσωση, που δεν είναι άλλος από το Κίνημα Αλλαγής. Σε όλες τις έρευνες εμφανίζει αυξημένη δυναμική μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο μένει να φανεί πως αυτό θα επηρεάσει τα ποσοστά Ν.Δ. Και ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένο είναι πως επιδίωξη  της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων που στο παρελθόν ήταν ΠΑΣΟΚ αλλά στην πορεία στράφηκαν σε άλλα κόμματα.

Πανδημία και ακρίβεια «μονοπωλούν» την επικαιρότητα

Δυο είναι τα θέματα πρώτης γραμμή για τους πολίτες, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η πανδημία και η ακρίβεια βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, με… μηνύματα να στέλνονται προς τους πολιτικούς μονομάχους. 

Σε δημοσκόπηση της Prorata στο ερώτημα ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας η ακρίβεια καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ακολουθεί βέβαια το θέμα της πανδημίας, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς η πορεία των σκληρών δεικτών δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. 

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει από τα ευρήματα για τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών σε θέματα αιχμής. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Merton Analysis το 61% των ερωτηθέντων έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομία (και το 27% μάλλον θετικές). Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Prorata το 61% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά).

Όσον αφορά στη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά  μεγάλη,  ενώ σαφές είναι το προβάδισμα του Κυριάκου  Μητσοτάκη. Την ίδια  στιγμή στην έρευνα της Prorata φαίνεται πως στη Χαριλάου Τρικούπη δέχονται  ψηφοφόρους και από τις δυο πλευρές, καθώς το κυβερνόν κόμμα χάνει προς το ΚΙΝΑΛ 8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 9%.

Η «γαλάζια» ανάγνωση των γκάλοπ

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο – με αφορμή και τη δημοσκόπηση της Metron Analysis- σημειώνουν ότι  σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κούρασης των πολιτών ύστερα από δύο χρόνια μάχης με την πανδημία η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 3 μονάδες σε σύγκριση με τις  εκλογές του 2019. Εμφανίζει δε άνοδο 1,6 μονάδων στην ξεχωριστή πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση.

Παράλληλα «γαλάζια» στελέχη υπογραμμίζουν πως από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως το 40% κρίνει συνολικά θετικά την κυβέρνηση έναντι 16% την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τονίζουν  πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. «Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη κυβερνητική πρόταση στο τραπέζι και όσο πλησιάζουν οι κάλπες αυτό θα γίνεται όλο και πιο φανερό» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολιτικό πρόβλημα το επόμενο διάστημα, καθώς το ΚΙΝΑΛ θα αντλήσει  ψηφοφόρους από την «δεξαμενή» της Κουμουνδούρου.

Η οπτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεκταινόμενα  στο πολιτικό σκηνικό

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βγάζει «κόκκινη κάρτα» στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα δύο θέματα της πρώτης γραμμής, που είναι η πανδημία και η ακρίβεια. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Κουμουνδούρου, που εστιάζει στους ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων. 

Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν αύξηση της συσπείρωσης (σύμφωνα με την Prorata φτάνει το 71%), ενώ εκτιμούν πως το Κίνημα Αλλαγής θα απορροφήσει ψηφοφόρους του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού κέντρου που στην προηγούμενη αναμέτρηση είχαν κατευθυνθεί προς τη Νέα Δημοκρατία. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου το βάρος θα πέσει στην κεντροαριστερά και ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη. 

Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να αναδειχθεί η πρόταση του κόμματος για την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον κόσμο της εργασίας και προτείνοντας κατώτατο μισθό 800 ευρώ. Παράλληλα το think tank με τους συμβούλους του προέδρου του κόμματος θα καταθέσει αναλυτική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε κομβικούς τομείς (π.χ. δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγείας).