Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Δημοσκοπήσεις και debates φουντώνουν την εσωκομματική μάχη

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

«Φωτιά» στην προεκλογική κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έβαλαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου αλλά και η αντιπαράθεση σχετικά με τον αριθμό και τον τρόπο οργάνωσης των τηλεοπτικών συζητήσεων (debates).

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες στο Κίνημα Αλλαγής μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας της εταιρείας Opinion Poll η οποία παρουσίασε τον Ανδρέα Λοβέρδο ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για ανάληψη του προεδρικού θώκου. Ειδικότερα η εν λόγω εταιρεία εμφάνισε τον κ. Λοβέρδο να προηγείται με περισσότερες από 10 μονάδες διαφορά από τους ανθυποψηφίους του και προέβλεψε μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός θα κερδίσει τις εκλογές όποιος και να είναι ο αντίπαλός του στον β’ γύρο. Βάσει των μετρήσεων της συγκεκριμένης έρευνας ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να υποστηρίζεται από το 31,7% όσων προτίθενται να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, έναντι 20,9% του Νίκου Ανδρουλάκη, 18,8% του Γιώργου Παπανδρέου, 6,4% του Χάρη Καστανίδη, 5,3% του Παύλου Γερουλάνου και 3,4% του Παύλου Χρηστίδη.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας προκάλεσε, όμως, την οργισμένη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ το οποίο ανέφερε μεν ότι η παρέμβασή του δεν αφορά την εσωκομματική μάχη αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες για την αξιοπιστία, τις πηγές χρηματοδότησης και τον ρόλο συγκεκριμένων δημοσκοπικών εταιρειών, χωρίς να τις κατονομάσει. «Εδώ και καιρό συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες-που συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα οργανισμών- επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της ΝΔ» κατήγγειλε το Κίνημα Αλλαγής.

Εστία αντιπαράθεσης τα debates

Σε εστία αντιπαράθεσης αναδεικνύονται όμως και οι τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων. Ο αριθμός και οι όροι διεξαγωγής των debates συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής αλλά μετά από τρεις ώρες διαβουλεύσεων δεν επετεύχθη ομοφωνία και ορίστηκε για σήμερα νέα συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει τελική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες κύρια αιτία των εντάσεων που σημειώθηκαν ήταν ο αριθμός των συζητήσεων που πρόκειται να διεξαχθούν αλλά και το αν θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική τεχνολογία και να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση.

Τελικά επετεύχθη μερική συμφωνία χάρη σε συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Παύλου Χρηστίδη για τη διεξαγωγή δυο debates μεταξύ όλων των υποψηφίων και ενός τρίτου μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Αν καμφθούν όλες οι αντιρρήσεις το πρώτο debate θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου στο δίαυλο της ΕΡΤ και των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και το δεύτερο στις 29 Νοεμβρίου μέσω της ΕΡΤ 3 και καναλιών της περιφέρειας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 50% συν μια ψήφο τότε αναμένεται να διεξαχθεί και τρίτο debate στις 8 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει το ζήτημα των συντονιστών, του αριθμού και του περιεχομένου των θεματικών καθώς και το αν θα δοθεί η δυνατότητα και στο κοινό να θέτει ερωτήσεις στους υποψήφιους κατά τα πρότυπα των αμερικανικών προκριματικών εκλογών για τον Λευκό Οίκο.