Skip to main content

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο καθυστέρησης της αξιολόγησης η κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, με το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt να προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου, το οποίο εκφράστηκε με μία ομολογούμενως σκληρή και ασυνήθιστη ανακοίνωση, αφού δεν είναι σύνηθες μια κυβέρνηση να απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδας και μάλιστα ξένης.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται κυβερνητικός βουλευτής, το δημοσίευμα της Welt, το οποίο μάλιστα επικαλείται πηγές της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε δύο τουλάχιστον σημεία της, «ενδέχεται να απηχεί ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κύκλων εντός της γερμανικής κυβέρνησης και κυρίως του γερμανικού ΥΠΟΙΚ».

Το ένα αφορά στο υπό σύσταση ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο ο Β. Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης και η Αθήνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έπρεπε να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Το δεύτερο αφορά στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η οποία θα κριθεί μετά τον Μάρτιο, οπότε και λήγει και το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Στο συγκεκριμένο θέμα το δημοσίευμα μάλλον ταυτίζεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης αφού μόλις την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, «διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της». Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έκανε τις δηλώσεις αυτές στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι, με τον οποίο συναντήθηκε στη Ρώμη.

Με βάση τα παραπάνω και παρά το γεγονός ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δηλώνουν ότι «τον Ιανουάριο πρέπει να τελειώνουμε με την αξιολόγηση δεν αποκλείεται αυτή να παραταθεί ακόμη και μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, όπως χαρακτηριστικά γράφει και η Die Welt. Με εξασφαλισμένη άλλωστε τη χρηματοδότηση το Μαξίμου έχει να περιμένει μόνο τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, για την οποία αφενός εταίροι και δανειστές δεν βιάζονται αφετέρου για την ίδια, το περίφημο πολιτικό κόστος από τη λήψη σκληρών μέτρων, βαραίνει πιο πολύ. Συνεπώς, όπως έλεγαν το Σάββατο στη Βουλή  κυβερνητικά στελέχη «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σκληρές  διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ό,τι βγει».

Σήμερα στις 21:45, ο πρωθυπουργός θα δώσει και συνέντευξη σε τρεις δημοσιογράφους (Βούλα Κεχαγιά, Γιώργος Κουβαράς, Βασίλης Σκουρής), με παρουσιαστή τον Πάνο Χαρίτο στο στούντιο της ΕΡΤ. Η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του κ. Τσίπρα.