Skip to main content

Δριμεία επίθεση Αντ. Σαμαρά στον Αλ. Τσίπρα

Η ψήφιση πρώτου ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, η ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας και η έναρξη συνταγματικής αναθεώρησης «αποτελούν επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε πολλές φορές «υπονομευτή» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα του είπε ότι «είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, αλλά το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων».

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Χρησιμοποιείτε την πρόνοια για αυξημένη πλειοψηφία για να εκβιάσετε εκλογές. Όποιος διαβάζει τον χάρτη των εξελίξεων ξέρει ότι θα ήταν καταστροφικό. Γι’ αυτό σκορπίζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Σας το είπα: κανείς δεν θα φοβηθεί και κανείς δεν θα τρομοκρατηθεί».

«Έχετε στο νου μόνο να υπονομεύετε», υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει απόλυτα με την απίστευτη υποκρισία σας».

«Όλοι καταλαβαίνουν πια ότι δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Γίνατε ένα κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Αλλά δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε στην αναφορά Τσίπρα πως καλλιεργεί τον φόβο.

«Ο κόσμος φοβάται, καταλαβαίνει ότι γυρίζετε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Δεν τον φοβίσουμε εμείς, εσείς τον φοβίζετε», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εσωτερικά σταθερή χώρα, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όχι να τσακωθούμε με όλη την Ευρώπη και να προσεταιριστούμε τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αντ. Σαμαράς τόνισε πως «αν δεν εκλέξει η τωρινή Βουλή Πρόεδρο και διαλυθεί. δεν πρόκειται να έχει ο ελληνικός λαός νέο Σύνταγμα ούτε το 2021. Κατά τα άλλα εσείς το παίζετε επαναστάτης, ο εκπρόσωπος της αλλαγής».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και πέρυσι η τρόικα έκανε λάθος στις εκτιμήσεις της για τον Προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι «η διαφωνία μας με τους υπολογισμούς της τρόικας έχει μικρύνει πολύ, αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Η συμφωνία μας είναι πάνω στο τραπέζι». Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε κάποια από τα μέτρα που πρότεινε η τρόικα, αλλά διαφώνησε σε ορισμένα άλλα.

«Θα μας δοθεί πιστωτική γραμμή στήριξης, που θα μας προφυλάξει από αναταράξεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Η πιστωτική γραμμή δεν είναι δανεισμός και βέβαια δεν μετρά στο χρέος, παρά μόνο αν, και όσο την χρειαστούμε», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η πιστωτική γραμμή «σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή επιτήρηση του μνημονίου».

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος ο κ. Σαμαράς απέρριψε το ενδεχόμενο διαγραφής του λέγοντας με έμφαση: «Το ερώτημα είναι αν το χρέος είναι βιώσιμο. Όχι φαγώσιμο».