Skip to main content

Ο γρίφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η τακτική απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πρόσωπο που θα συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση ψάχνει ο Πρωθυπουργός, όπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στον επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Για να απαντήσει μάλιστα και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ψήφισε υπέρ της εκλογής Προέδρου ακόμα και με σχετική πλειοψηφία για να επιλέξει κομματικό πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για επίτευξη ευρείας πλειοψηφίας στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιλέξει πρόσωπο υπερκομματικό, έναν Πρόεδρο που δεν θα ψηφιστεί μόνο από 151 Βουλευτές, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φράση Μητσοτάκη «φούντωσε» τη σεναριολογία γύρω από το όνομα του επόμενου Προέδρου. Με το φως να πέφτει στο τι θα κάνουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής αλλά και το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση, ξεκίνησαν οι υπολογισμοί.

Τα ρεπορτάζ αμέσως έβγαλαν από την κούρσα τον Αντώνη Σαμαρά ως κομματική επιλογή (κι ας τον έχουν ήδη προτείνει κάποιοι βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ.), ενώ εκτός κούρσας εμφανίζεται να είναι ο Κώστας Καραμανλής (ενδεχομένως να τον ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με άτυπη εντολή Τσίπρα, αλλά όχι το Κίνημα Αλλαγής) ο οποίος έχει προγραμματίσει δημόσιες εμφανίσεις το επόμενο διάστημα για θέματα όπως τα εθνικά, η οικονομία κλπ., μετά από χρόνια σιωπής. Ακόμα και το σενάριο της ανανέωσης της θητείας του νυν Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου είναι πλέον «θολό» καθώς υπολογίζεται ότι η Ν.Δ. θα έχει διαρροές από τη «σαμαρική» πτέρυγα αν ο κ. Μητσοτάκης το επιλέξει, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει υπέρ του, ενώ παρά τη δημόσια δέσμευση Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, διαρροές υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα τους ταράξουμε στη …συναίνεση» λέει στην «Ν» έμπειρος βουλευτής της πλειοψηφίας για την τακτική της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ανεξάρτητα με τη θωράκιση της απεμπλοκής της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής που υπηρετεί η συνταγματική διάταξη που προβλέπει εκλογή προέδρου ακόμα και με σχετική πλειοψηφία, η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τον «στριμώχνει» με επιλογές αντικειμενικά συναινετικές όπου αυτό είναι δυνατόν είτε αφορά πρόσωπα, είτε πολιτικές και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη είτε να συναινεί και να χάνει αντιπολιτευτικό φορτίο, είτε να διαφωνεί και να απομονώνεται πολιτικά και κοινοβουλευτικά.

«Έτσι ακριβώς έγινε και με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεχθήκαμε τα αιτήματα του ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ την …πάτησε» λέει ο ίδιος βουλευτής, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην συνταγματική αναθεώρηση το άρθρο 54 υπερψηφίστηκε από Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση και πέρασε χωρίς τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από 200 ψήφους, για τις οποίες η Ν.Δ. υπολογίζει ότι υπάρχουν, ακόμα και χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.