Skip to main content

Κυβερνητικό φρένο στον ανασχηματισμό και νέες προσπάθειες για το ΕΣΡ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Νέο φρένο στον επικείμενο ανασχηματισμό έβαλε αργά χθες το βράδυ το Μαξίμου, με αφορμή δημοσίευμα που ήθελε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ανάπτυξης, στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όχι μόνο δεν έγινε πρόταση στον κ. Μίχαλο, αλλά αυτή τη στιγμή «προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», αλλά και «άλλες εξίσου σοβαρές προτεραιότητες», που προηγούνται του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα επανέλθει αύριο με νέα πρόταση και άλλη σύνθεση για το ΕΣΡ -«πιο φιλική προς τη Ν.Δ.», λένε οι πληροφορίες- ενώ και στη ρύθμιση Παππά που θα εισαχθεί στην ολομέλεια, παρότι θα γίνεται λόγος για «αναστολή» και όχι για ακύρωση του επίμαχου άρθρου 2Α (όπως ζητεί η αντιπολίτευση), θα προστεθεί αναφορά σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση νέου διαγωνισμού, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το ΕΣΡ.

Από την πλευρά της Ν.Δ. επιμένουν πως προϋπόθεση για να συναινέσουν είναι η οριστική και ολική απόσυρση του νόμου Παππά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για τήρηση σκληρής στάσης στο θέμα ελήφθη σε σύσκεψη στην Πειραιώς, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας δημοσκόπησης, η οποία δείχνει τη Ν.Δ. να προηγείται ακόμη και με 24 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιφατικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται για τον επικείμενο ανασχηματισμό, την ώρα που χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες τον τοποθετούσαν ακόμη και εντός της εβδομάδας, ενώ σε κατ’ ιδίαν συνομιλία στέλεχος του Μαξίμου σημείωνε ότι «ο ανασχηματισμός και το ΕΣΡ είναι δύο ξεχωριστά θέματα και δεν πρέπει να συνδέονται».

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες στην εκδήλωση «Boost your Business» απάντησε πως δεν θα πει τίποτα για το νέο υπουργείο καθώς «είναι ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός έχει «κλειδώσει» και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στο «γράψε, σβήσε» στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι. Όταν αυτό γεμίσει, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης με στόχο αυτό σε κάθε περίπτωση να γίνει πριν από τις 14 Νοεμβρίου και την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.