Skip to main content

Το κορίτσι του υποβρυχίου

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ένας φόνος. Ένα οικογενειακό δράμα. Ένα πολιτικό παιχνίδι. Ένα γαϊτανάκι συμπαθειών και αντιπαθειών. Μια ντετέκτιβ. Η μία ανατροπή μετά την άλλη. Μια εξαιρετική δανέζικη τηλεοπτική σειρά, το «Forbrydelsen», αγγλιστί «Τhe Killing», που προβλήθηκε προ τετραετίας και στα μέρη μας.

Οι «σχεδόν τέλειοι» Σκανδιναβοί μια χαρά τα καταφέρνουν στο έγκλημα, όπως έδειξε η επιτυχία τους στην παραγωγή αστυνομικών θρίλερ, τα οποία έχουν σχέση με τη διαφθορά της εξουσίας, καθώς και σκληρά κοινωνικά θέματα, σκοτεινά και μπερδεμένα. Από τον καιρό του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ η ενοχή, η τρέλα και ο ζόφος της ανθρώπινης ψυχής και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας, η μετανάστευση και η συνακόλουθη κοινωνική ανομοιογένεια.

Στη δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου (πρωταθλήτρια το 2012, το 2013 και το 2016) το πτώμα της Σουηδής δημοσιογράφου Κιμ Βαλ ξεβράστηκε στις ακτές της Κοπεγχάγης χωρίς κεφάλι, χέρια και πόδια. Ο ύποπτος για τη δολοφονία της είναι ένας πολυεκατομμυριούχος εφευρέτης από τη Δανία, κατασκευαστής και ιδιοκτήτης ενός υποβρυχίου, στο οποίο η δημοσιογράφος είχε επιβιβαστεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματική ιστορία, που συγκλονίζει τη Δανία. Ένα ακέφαλο πτώμα, μια έρευνα που ανεστάλη για τα υπόλοιπα μέλη και τα ρούχα της άτυχης ρεπόρτερ, πάνω από 650 πληροφορίες για την υπόθεση, η βύθιση του 40 τόνων υποβρύχιου, οι αρχικοί ισχυρισμοί του κατηγορουμένου ότι την αποβίβασε σώα σε νησί, για να ανασκευάσει στη συνέχεια σε ατύχημα και θαλάσσια κηδεία, όταν οι κάμερες επιτήρησης φώτισαν το ψέμα. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη τα αίτια θανάτου της Βαλ.

Εμείς, γνωρίζουμε ότι περισσότερα εγκλήματα διαπράττονται στις σελίδες της νουάρ σκανδιναβικής λογοτεχνίας, παρά σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία, αλλά είναι αυτή η αντίθεση της φιλήσυχης κοινωνίας με τη σκοτεινή ψυχολογία που εξάπτει τη φαντασία. Ό,τι και να συνέβη σε εκείνο το υποβρύχιο.