Skip to main content

Οι αγορές δεν πάνε διακοπές

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού 
[email protected] 

Χρειάστηκαν μόνο δύο λέξεις -πυρ και οργή- από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μία σύντομη, αλλά σκληρή προειδοποίηση από τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν για πυραυλική επίθεση στο ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν στρατιωτική βάση, για να φτάσει η «λάβα» έως τις αγορές. Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από την Ασία και συνεχίστηκαν σε Ευρώπη και Wall Street, όπου ο Dow Jones το προηγούμενο δεκαήμερο προχωρούσε με νωχελικά βήματα από ρεκόρ σε ρεκόρ. 

Ο δείκτης μεταβλητότητας VΙΧ, που «μετράει» τη νευρικότητα των επενδυτών και ο οποίος μόλις τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει κοντά σε ναδίρ πέντε δεκαετιών, ξαφνικά έκανε «άλμα». Το ίδιο και ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος την πρώτη εβδομάδα του μήνα κυμαινόταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012. 

Πρόκειται προς το παρόν για ενδείξεις ανησυχίας και όχι πανικού των αγορών. Είναι άλλωστε νωρίς ακόμη να αξιολογήσει κανείς εάν η πολεμική ρητορική των τελευταίων 24ώρων θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον εάν θα μεταφραστεί σε πράξεις. 

Ήδη, ωστόσο, έχουν αρχίσει οι συγκρίσεις με «καυτά» καλοκαίρια περασμένων ετών. Ορισμένοι θυμούνται τον Αύγουστο του 2007, που σηματοδότησε την εξέλιξη της αμερικανικής subprime περιπέτειας σε μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Άλλοι κοιτάζουν στο πιο πρόσφατο παρελθόν, το 2015. 

Και τότε, όπως και σήμερα, οι αγορές κινούνταν σε κλίμα γενικής ευφορίας τον Ιούλιο, για να βιώσουν τον επόμενο μήνα έντονες αναταράξεις. Οι προ διετίας φόβοι είχαν να κάνουν με την «ασθενή» κινεζική οικονομία. 

Οι φωτιές του «δράκου» έκαψαν μέσα σε 25 συνεδριάσεις 2,1 τρισ. δολάρια από την αξία των αμερικανικών και συνολικά περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια από την αξία των παγκόσμιων μετοχών. 

Όσο για τον περσινό Αύγουστο, βρήκε τους Ευρωπαίους να προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ένωση και τους Αμερικανούς να παρακολουθούν μία από τις πλέον «τοξικές» προεκλογικές εκστρατείες των τελευταίων δεκαετιών. 

Ακόμη και ο ίδιος ο Ουμπέρτο Έκο θα έχει μάλλον μετανιώσει για την περιβόητη ρήση «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Διαψεύδεται πεισματικά εδώ και χρόνια, με τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις να χτυπούν κόκκινο, διακόπτοντας απότομα τη θερινή ραστώνη των αγορών.