Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, αφού μετά την αμφιλεγόμενη συνάντηση στο Ελσίνκι ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κυοφορείται για το φθινόπωρο μία δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών και μάλιστα «εντός έδρας», στην Ουάσιγκτον…
O Τραμπ φαίνεται μάλιστα να υιοθετεί τη δική του ατζέντα, αφού η προχθεσινή μόλις πρόσκλησή του προς τον Πούτιν να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο αιφνιδίασε ακόμη και τον διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κοτς, που έμαθε την είδηση από δημοσιογράφο την ώρα που του έπαιρνε συνέντευξη στο Κολοράντο.
Παραμένει ακόμη ασαφές το τι επιδιώκει ο Τραμπ από τις συναντήσεις με τον Πούτιν. Αν πρόκειται δηλαδή για μία επεξεργασμένη στρατηγική για ύφεση και από κοινού προσπάθεια επίλυσης των ανοικτών θεμάτων στον κόσμο ή για μια αλλαγή πλεύσης του Αμερικανού προέδρου, ένα είδος αντιπερισπασμού από τις προβληματικές πλέον παραδοσιακές ευρωατλαντικές σχέσεις.
Πρώτη φορά οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Τραμπ, επιμένοντας στα ευρήματα περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές το 2016, εκφράζοντας ποικιλοτρόπως δυσαρέσκεια για τη νέα αμερικανορωσική προσέγγιση.
Η εσωτερική πολιτική σύγκρουση με αφορμή τη Ρωσία αντικατοπτρίζεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο στα λεγόμενα φιλελεύθερα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία δεν φείδονται κριτικής και επιθέσεων κατά του Αμερικανού προέδρου από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, θεωρώντας την όχι απλά μια συνηθισμένη συντηρητική στροφή, αλλά απειλή για τις αμερικανικές αξίες…
Μετά τον πρώην διοικητή της CIA Τζον Μπρέναν, που έσπευσε πριν καλά-καλά τελειώσει η κοινή συνέντευξη Τύπου του Τραμπ με τον Πούτιν στο Ελσίνκι να χαρακτηρίσει «προδοσία» τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη μη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, τη σκυτάλη πήρε ο διακεκριμένος αρθρογράφος της εφημερίδας «New York Times» Τόμας Φρίντμαν. Ο Φρίντμαν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Τραμπ «ατού των ρωσικών υπηρεσιών».
Η υστερία των αμερικανικών ΜΜΕ αποτυπώνεται και στο εξώφυλλο του περιοδικού «TIME», όπου ο Τραμπ μεταμορφώνεται σε… Πούτιν.
Η όξυνση της εσωτερικής αντιπαράθεσης είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της αδυναμίας της αμερικανικής πολιτικής ελίτ να διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, αναζητώντας έναν χρήσιμο «μπαμπούλα», για «ιδεολογική» συσπείρωση ανάλογη με αυτήν του ρωσικού «κόκκινου» κινδύνου της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.