Skip to main content

Ονειρα και πραγματικότητα

Tης Αγγελικής Κοτσοβού

[email protected]

Στην ταινία «Χωρίς μέτρο» (Whiplash), η εξαντλητική προσπάθεια του πρωταγωνιστή-ταλαντούχου ντράμερ να ξεχωρίσει μεταξύ των υπολοίπων φοιτητών σε μια από τις πιο απαιτητικές μουσικές σχολές της Νέας Υόρκης είναι πραγματικά συγκλονιστική. Οι σκηνές με τις ατέλειωτες ώρες πρόβας και με στόχο ένα αποτέλεσμα πέραν της τελειότητας, υπό την καθοδήγηση ενός αυστηρού -στα όρια του τυραννικού- εκπαιδευτή μπορούν πολύ εύκολα να παραλληλισθούν με τις ατέλειωτες ώρες μελέτης από τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Χιλιάδες νέοι και νέες κυνηγούν το όνειρό τους για την πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Για να γίνουν όμως τα όνειρα πραγματικότητα, απαιτούνται σκληρές προσπάθειες, προσωπικός μόχθος και ψυχική δύναμη, όχι μόνο για να τα βγάλει κανείς πέρα με τον «Γολγοθά» της προετοιμασίας, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων, της αγωνίας και του φόβου μήπως από μια απροσεξία τιναχθούν όλα στον αέρα.

Η εμπειρία των Πανελληνίων είναι «σταθμός» για τη ζωή των μαθητών. Αποτελεί τη δοκιμασία για τη μετάβαση στην επόμενη φάση του εκπαιδευτικού κύκλου, φάση καθοριστική για το επαγγελματικό μέλλον του κάθε υποψηφίου. Τα όνειρα και το μέλλον αυτών των παιδιών, των πτυχιούχων και επιστημόνων του Αύριο, είναι συνυφασμένα με το μέλλον αυτού του τόπου. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καινοτόμες ιδέες, λαμπρά επιχειρηματικά μυαλά, νέους επιστήμονες.

Η γλυκιά «γεύση» της επιτυχίας, η επιβράβευση των κόπων και προσπαθειών, επισκιάζονται από το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον και την υψηλή ανεργία. Δεν χρειάζεται όμως να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Εξάλλου, η αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός πηγαίνουν «χέρι-χέρι» με τα νεανικά όνειρα. Η ίδια η διαδικασία των εξετάσεων αποτελεί ένα πολύτιμο μάθημα γι’ αυτά τα παιδιά, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους. Και αυτό το επίτευγμα αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε οτιδήποτε βάλουν ως στόχο, αρκεί να προσπαθήσουν σκληρά.

Η σκληρή προσπάθεια, πέραν από τα όρια των δυνατοτήτων, ήταν για τον απαιτητικό και τελειομανή καθηγητή του «Whiplash» το συστατικό για τη συνταγή της επιτυχίας, για τη «γέννηση» του επόμενου, μεγάλου μουσικού του αιώνα. Για τους διαγωνιζομένους των Πανελληνίων, οι υψηλές επιδόσεις σε αυτές τις τόσο κρίσιμες εξετάσεις είναι η ανταμοιβή για τους κόπους και τις θυσίες τόσων μηνών. Ας τους ευχηθούμε ολόψυχα να βγουν «νικητές» σε αυτήν την κρίσιμη δοκιμασία.