Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά με τόσο κοινές φιλοδοξίες, δουλεύουν εντατικά ο καθένας για τον δικό του σκοπό… Από τη μία οι ΗΠΑ, έδρα των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως Google, Microsoft, IBM και Apple, αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της τεχνικής νοημοσύνης. Και από την άλλη, η Κίνα με τα δικά της «όπλα»: μεγάλο πληθυσμό, μία ευημερούσα ερευνητική κοινότητα και με μία κοινωνία ανοικτή σε τεχνολογικές αλλαγές.
Οι επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη, τσιπ και ηλεκτρικά οχήματα υπολογίζονται σε 300 δισ. δολ. Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τη σκληροπυρηνική στάση της Κίνας στα θέματα εμπορίου. Γιατί οι ενδείξεις καλής θέλησης δεν είναι αρκετές και τα δύο ακανθώδη ζητήματα, το εμπορικό της πλεόνασμα και η «ευαίσθητη» τεχνολογία, παραμένουν μέτωπα ανοικτά, που δεν φαίνεται να κλείνουν σύντομα.
Σε αυτά τα δύο θα πρέπει να προστεθεί και η ασίγαστη, σιωπηρή προσπάθεια του Πεκίνου να χτίσει ένα οικοσύστημα που θα τροφοδοτήσει και θα προωθήσει τη μεγάλη φιλοδοξία του, να γίνει πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον μεγαλύτερο τεχνολογικό «πόλεμο» στην ιστορία.
Ήδη οι επενδυτές τοποθέτησαν 4,5 δισ. δολ. σε περισσότερες από 200 κινεζικές επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης το διάστημα 2012 – 2017, όπως αποκάλυψε πρώην στέλεχος της Google και της Microsoft. Η κινεζική SenseTime αποτελεί τη startup τεχνητής νοημοσύνης με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο και είναι ένα άριστο δείγμα μελέτης των διαφορών στην τεχνολογική ανάπτυξη μεταξύ Κίνας και Δύσης.
Και ενώ ο κλάδος έρευνας στις ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και στήριξης υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα διαθέτει μία κυβέρνηση άκρως υποστηρικτική τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και χρηματοδότησης, έναν πληθυσμό που δεν τρέφει υπερβολικές ανησυχίες για το ιδιωτικό απόρρητο και μία σθεναρή κουλτούρα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας, οι οποίες εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των unicorns διεθνώς, δηλ. των νεοσύστατων αξίας 1 δισ. δολ. και άνω.
Το θέμα όμως είναι η πρωτοπορία της τεχνικής νοημοσύνης να χρησιμοποιηθεί για το γενικό καλό και όχι για την υπεροχή της μίας ή της άλλης πλευράς. Το άμεσο μέλλον θα δείξει…