Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
To 67% των Ελλήνων φέρεται να φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, που δημοσιεύτηκε χθες σε κυριακάτικη εφημερίδα. Και όχι άδικα. Με δεδομένο τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, δεν φαντάζει παράλογο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας να ανησυχεί για «θερμό επεισόδιο», βλέποντας μάλιστα και τις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης.
Με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου, οι τόνοι των τουρκικών προκλήσεων μοιάζει να έχουν πέσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί με τις πρόωρες εκλογές να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, δεν αποκλείεται πάντως να προσφύγει σε νέες σωβινιστικές – εθνικιστικές κορόνες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους αναζητούν το πρόσωπο εκείνο το οποίο θα μπορούσε να βάλει τέλος στην παντοκρατορία Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να έχουν να παρουσιάσουν κάποια ουσιαστική πολιτική διαφορά, κινούμενα ανάμεσα στον παραδοσιακό κεμαλισμό και τον ανερχόμενο τουρκικό εθνικισμό.
Το επί χρόνια χάιδεμα της Τουρκίας ως «διαμεσολαβητή» των δυτικών συμφερόντων προς την Ανατολή, τείνει να αποβεί μπούμερανγκ, καθώς η Άγκυρα αξιώνει πλέον ηγετικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις, με αφορμή και την ενεργό στρατιωτική της ανάμιξη στη Συρία.
Ενδεικτική της πολιτικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ακολουθεί η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, είναι η… μηδαμινή ανησυχία που έχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον εκφράσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το πόσο ελεύθερες θα είναι οι επικείμενες εκλογές, με δεδομένες τις χιλιάδες διώξεις με την κατηγορία του «γκιουλενιστή» και τη συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Αν σε άλλη δημοκρατική χώρα αρχηγός κόμματος βρισκόταν φυλακή, όπως συμβαίνει στην Τουρκία με τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι… πέτρες.
Η Ευρώπη μοιάζει να περιμένει καρτερικά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, για να αξιολογήσει αν και πόσο έχει αποδυναμωθεί ο Ερντογάν, με μοναδικό μέλημα τη συμφωνία για το προσφυγικό, θέλοντας να κρατήσει μακριά το πρόβλημα…
Το αν μετά τις εκλογές του Ιουνίου επέλθει ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή ανέβει ξανά το θερμόμετρο είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει. Αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν, πιθανότατα να ενισχυθούν οι τάσεις μεγαλοοθωμανικού μεγαλείου, οι φραστικές και άλλες προκλήσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι η τουρκική ανάμιξη στη Συρία αποσκοπεί στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας στην ευρύτερη περιοχή.