Skip to main content

Εκεί Πολυτεχνείο…

Φωτ. Δ.Τ./ ΒΟΥΛΗ/ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ

Εκεί Πολυτεχνείο, κάτω από τον ζυγό του Ι της Ιστορίας

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Τι αγωνία κι αυτή να πουν ή να γράψουν στα σόσιαλ κάτι ιδιαίτερο. Κόβουν φέτες και στιγμές και τις σφηνώνουν σαν πασσάλους, για να δέσουν αυθαίρετες αναγωγές. Οι προσαρμογές στη δική τους ατζέντα και ιδεολογία ή απλώς στη συγκυρία γράφουν στην ούγια αστοχία.

Θέλουν σώνει και καλά να επικαιροποιήσουν το μήνυμα, γι’ αυτό και τιμούν «την εξέγερση του 1973, αναβαθμίζοντας την Παιδεία… Στηρίζοντας το εισόδημα και μειώνοντας φόρους υπέρ της κοινωνίας. Αλλά και χτίζοντας ένα κράτος φιλικό και ψηφιακό, στην υπηρεσία του πολίτη».

Εκεί Πολυτεχνείο, κάτω από τον ζυγό του Ι της Ιστορίας. Εδώ κατά καιρούς φετίχ, βάρος, εξιδανίκευση, σμίκρυνση, μαυσωλείο, έθιμο, άλλοθι – «Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν/ πάρει χαμπάρι… τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο να καταθέτουν γαρίφαλα και να/ δακρύζουν»- σύμβολο -τη ματωμένη ελληνική σημαία που κάθε χρόνο μπαίνει στην κεφαλή της πορείας φυγάδευσαν κάποιοι τη 18η Νοεμβρίου 1973 στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή», στην Ομόνοια, και την παρέδωσαν στα χέρια του εκδότη της και εκδότη της «Ναυτεμπορικής», Τζώρτζη Αθανασιάδη- εργαλείο.

Ο Χατζιδάκις τα είχε πει, όταν ακόμη ήταν φρέσκα τα γεγονότα, στη 12η επέτειο. «Οι γιορτές του Πολυτεχνείου κατέληξαν σε εκτόνωση, σε κομματικό σφετερισμό και σε συνθήματα άσχετα από το ιδεολογικό περιεχόμενο των γεγονότων που η μνήμη τους συνέθεσε τους επί ‘‘εθνικού’’ επιπέδου εορτασμούς της επετείου (…)
Όμως το τραγικό δεν είναι αυτό. Το τραγικό είναι που κάθε κυβέρνηση βρίσκει τον τρόπο να συνδεθεί κατευθείαν με τις επετείους αυτές, αγνοώντας τα αληθινά μηνύματα των γεγονότων που τις συνέθεσαν (…)
Τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου μας παρέχονται με περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτούς που επέζησαν παρά γι’ αυτούς που χάθηκαν οριστικά».

Αλλάζει ο τόνος στο τέλος ειδικά. «Αύριο -καθόλου απίθανο- μια μελλοντική δικτατορία να οικειοποιηθεί την επέτειο του Πολυτεχνείου ως σύμβολο αντιστάσεως εναντίον των αντιπάλων της».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.