Skip to main content

Ζωή και θάνατος στη χώρα του Επιμηθέα

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στην Ελλάδα οι αρχές κινητοποιούνται κατά κανόνα μετά από τραγικά περιστατικά.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η 28χρονη Κυριακή δολοφονήθηκε στυγνά από τον πρώην σύντροφό της μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει απεγνωσμένα βοήθεια ευρισκόμενη σε κίνδυνο.

Λίγες μέρες αργότερα, την Παρασκευή 5 Απριλίου και ενώ το πρωτοφανές έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους έχει συνταράξει την ελληνική
κοινωνία καταγράφεται ένα ακόμα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Γυναίκα κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων ότι ο πρώην σύντροφός της όταν πληροφορήθηκε πώς πρόκειται να μεταβεί σε κοινότητα της Γορτυνίας για ολιγοήμερη διαμονή, την απείλησε ότι θα ταξιδέψει από την Αθήνα για να την βρει…

Μετά την καταγγελία σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και το αστυνομικό τμήμα της Αθήνας
ενημερώνει το αστυνομικό τμήμα της Γορτυνίας, για την υπόθεση, ώστε να λάβει μέτρα. Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή και την παρουσιάζουμε από την σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Άμεσα από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις σε κομβικά σημεία, προκειμένου αυτός να εντοπιστεί και να συλληφθεί, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την καταγγέλλουσα και της συστήθηκε να μην μεταβεί στον αρχικό προορισμό της αλλά σε έτερο, όπου και εδρεύει το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Γορτυνίας, για την ασφάλειας της. Με μέριμνα του Αστυνομικού Τμήματος Γορτυνίας εξασφαλίστηκε έτερος χώρος διαμονής της, όπου και διέμεινε προσωρινά, ενώ βραδινές ώρες της 5ης Απριλίου ο 53χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος  (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας».

Χωρίς αμφιβολία οι μισές από τέτοιου τύπου ενέργειες να είχαν γίνει στους Αγίους Αναργύρους η Κυριακή σήμερα θα ζούσε. Ταυτόχρονα είναι ανατριχιαστική η εκτίμηση-σχεδόν βεβαιότητα- ότι αν δεν είχε προηγηθεί το στυγερό έγκλημα έξω από το αστυνομικό τμήμα η γυναίκα του
δεύτερου περιστατικού θα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, γιατί απλούστατα δεν θα είχε διεξαχθεί τέτοιας έκτασης αστυνομική επιχείρηση, την οποία επέβαλαν τα στραμμένα στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας φώτα της δημοσιότητας. Ζωή και θάνατος κατά τύχη ή αλλιώς «πάμε και όπου βγει».

Στην Ελλάδα οι αρχές κινητοποιούνται κατά κανόνα μετά από τραγικά περιστατικά. Φέρονται ως επιμηθείς. Και η επαγρύπνηση διαρκεί μερικούς μήνες, ώσπου να επανέλθει το πέπλο της αβελτηρίας και της αμεριμνησίας, όταν απομακρυνθούν δημοσιογράφοι και κάμερες. Μόνο που το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν εμπεδώνεται με εκ των υστέρων διαπιστώσεις και περιστασιακές δράσεις, αλλά απαιτεί προνοητικότητα, σχέδιο, διαρκή εγρήγορση και αυξημένη ενσυναίσθηση από το κράτος.