Skip to main content

Οι sugar daddies και… η πικρή αλήθεια για τις αντιλήψεις των πολιτικών μας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τελικά...«αυτοί είμστε»

Παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας και ενώ διεθνείς οργανισμοί, επενδυτικοί οίκοι, συνδικάτα και επιχειρήσεις δημοσιεύουν έρευνες για τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα, στις αμοιβές, την εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης ή και στην πολιτική ζωή, ακούσαμε από το βήμα της Βουλής αρχηγό κόμματος να αναπαράγει αντιλήψεις που πιστεύαμε ότι αποτελούν παρελθόν.

«Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν ‘sugar daddies’ για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας  κατά την αντιπαράθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για το σκανδιναβικό μοντέλο των ιδιωτικών ΑΕΙ και για το εάν οδηγεί σε δυσβάσταχτα δίδακτρα και χρέη των φοιτητών δεν έχω γνώση και άποψη. Για το τι κάνουν οι φοιτήτριες, όταν πιέζονται οικονομικά, όμως, μπορώ να σας πω: Αναζητούν εργασία, ζητούν ίσως τη βοήθεια των γονιών τους (η παρατεταμένη παραμονή ή και επιστροφή στο πατρικό σπίτι είναι η νέα πραγματικότητα των νέων τα τελευταία χρόνια), αλλάζουν ίσως προτεραιότητες και σχέδια.

Και βεβαίως μπορεί ένα μικρό ποσοστό να αναζητήσει και την εύκολη λύση του «χορηγού». Ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους άρρενες φοιτητές. Aν υπάρχουν sugar daddies για τις φοιτήτριες, υπάρχουν και για τους φοιτητές.

Αλλά σε αυτούς ξέχασε να αναφερθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ίσως γιατί στον νου του – όπως και μάλλον σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και Βουλής-  ο εύκολος δρόμος είναι ίδιον του «ασθενούς φύλου». Οι άνδρες αν πιεστούν, θα καταφύγουν μάλλον στο… «γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί».

Τελικά… «αυτοί είμαστε».