Skip to main content

Η Wall Street παίζει ποδόσφαιρο

UEFA

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν εισβάλει για τα καλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Περισσότερο δράμα και συγκίνηση ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των φιλάθλων και να προσελκύσουν περισσότερους θεατές.

Αυτή είναι η άποψη του Άλαν Γουάξμαν, πρώην εταίρου της Goldman Sachs και συνιδρυτή της Sixth Street, εταιρείας που έχει επενδύσει στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, τις δύο ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες που ανοιχτά υποστηρίζουν την ίδρυση της European Super League που θέλει να αντικαταστήσει τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA.

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν εισβάλει για τα καλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχοντας αναγνωρίσει την ασταμάτητη δυναμική του μέσα από πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που διακινούν τεράστια ποσά για τηλεοπτικά δικαιώματα, εμπορικά δικαιώματα και εισπράξεις εισιτηρίων στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου.

Ωστόσο, βλέπουν την εξέλιξη του αθλήματος με τελείως τεχνοκρατική ματιά. Η παραίνεση του Γουάξμαν για περισσότερο δράμα και συγκίνηση είναι μάλλον εκ του περισσού, αφού το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και το πιο δημοφιλές σπορ στον κόσμο.

Μία πιθανή επικράτηση των τεχνοκρατικών απόψεων πάνω στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου, με την υιοθέτηση νέων περιορισμών ή κανονισμών στο παιχνίδι, κινδυνεύει να στερήσει από το σπορ αυτό το απρόβλεπτο, που δεν βασίζεται σε καμία στατιστική, ή ανάλυση. Την πιθανότητα μιας ομάδας να κερδίζει χωρίς να είναι καλύτερη, ή πλουσιότερη. Όλα αυτά στον βωμό της τηλεθέασης και των εμπορικών δικαιωμάτων. Οι Άγγλοι φίλαθλοι έχουν ήδη αντιδράσει. Οι Γερμανοί το ίδιο.

Αν οι Αμερικανοί αναζητούν περισσότερο δράμα, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν και σε λιγότερο ισχυρές ομάδες, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο. Εκτός κι αν οι επενδύσεις και οι πιέσεις προς την UEFA έχουν ένα και μόνο σκοπό: την απόκτηση του ελέγχου στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο από τις ΗΠΑ.