Skip to main content

Ειρηνικά

REUTERS/Evelyn Hockstein

Οι Αμερικανοί δημιουργούν και πάλι ένα οπλοστάσιο δημοκρατίας

ΤΟΥΤΑ θα σας πω εν ειρήνη και η Θέμιδα ας με κρίνει. Οι αρχαίοι πρόγονοι, αναγνωρίζοντας την αξία της ειρήνης -στο μεταξύ δύο πολέμων διάστημα, μην το ξεχνάμε-, της έριξαν από δίπλα και μια θεά.

«ΠΑΡΑ το γεγονός πως τούτο το Ρηνάκι ήταν κόρη του Δία και της Θέμιδας κι αδελφή της Ευνομίας και της Δίκης, με τις οποίες αποτελούσαν το αδερφικό τρίδυμο των Τριών Ωρών, η Ειρήνη παράμεινε μια εντελώς δευτερεύουσα θεότητα. Απόδειξη το γεγονός πως της πρόσφεραν θυσίες, αναίμακτες φυσικά, μόνο στις ασήμαντες γιορτές των Συνοικιών. Που σημαίνει πως η ειρήνη ήταν και παραμένει μια υπόθεση συνοικιακή, δηλαδή λαϊκή, δηλαδή άσχετη προς τα “κέντρα λήψεως αποφάσεων” […]

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που ένας καλλιτέχνης, ο γλύπτης Κηφισόδοτος, έβαλε στην αγκαλιά της θεάς Ειρήνης το θεό Πλούτο, που τον πήρε από άλλο μύθο, ο κόσμος άρχισε να πιστεύει σιγά σιγά πως ο πλούτος είναι όντως υιός της ειρήνης…» (Κείμενα στο Έθνος – Β. Ραφαηλίδης – 12/12/82)

ΚΑΛΑ, σοφοί ήταν οι αρχαίοι και από πολέμους άλλο τίποτα. Ήξεραν ότι ο πλούτος είναι και του πολέμου γιος.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ πολιτικοί, που τους διαβάζουν και τους αρχαίους και τους πολέμους, δίνουν ένα περιεχόμενο περισσότερο σαφές από τους μύθους. Πώς το είπε στο διάγγελμά του ο ένοικος του Λευκού Οίκου;

«ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ δημιουργούν και πάλι ένα οπλοστάσιο δημοκρατίας… Πρόκειται για μια έξυπνη επένδυση που θα αποδώσει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές». Θα αποδώσει και κέρδη και θα ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής όπλων των Αμερικανών προμηθευτών. Δεν το λέμε εμείς. Δεν είμαστε τόσο έξυπνοι όσο οι έξυπνες βόμβες και τα συστήματα αναχαιτιστικά. Οι New York Times κάνουν κουμπαρά. Το 2022 οι ΗΠΑ είχαν τον έλεγχο περίπου του 45% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα κάνει το σχετικό εμπόριο, και 30% μεγαλύτερο από εκείνο πριν από μια δεκαετία.

Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει το 2023 με τη νέα αιματοχυσία.