Skip to main content

Δεν προσφέρεται για φιλολογίες

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Οι Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου F) Αδριανούπολης, μέχρι να οριστεί η δίκη τους. Γεγονός.

Η τουρκική Δικαιοσύνη μάλλον δεν θα βιαστεί, με τόσο φόρτο που έχει επωμιστεί – χιλιάδες οι κατηγορούμενοι και οι προφυλακισμένοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Πιθανό.

Η σύλληψη των δύο κακότυχων στρατιωτικών μας δηλητηριάζει τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις, ενώ στη NAVTEX 345/2018, η Τουρκία ανακοινώνει τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο της έδαφος, στις 7 Μαρτίου, και συμπεριλαμβάνει στην περιοχή που δεσμεύει το Καστελόριζο. Γεγονός.

Η Άγκυρα δεν αποκλείει τα παζαρλίκια ακόμη και με άδεια φισεκλίκια, όπως μια υπόθεση ρουτίνας στη μεθόριο, που μέχρι πρότινος λυνόταν σε υπηρεσιακό επίπεδο. Πιθανό.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές για παράνομη είσοδο είναι πολύ σοβαρή. Γι’ αυτό και μόνο με σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Από τους αρμόδιους. Οι λοιποί, που δεν γνωρίζουμε καλά το πραγματικό πλαίσιο, ας είμαστε προσεκτικοί. Οι επιθυμίες, τα ενδεχόμενα, οι υποψίες ή οι φόβοι μας δεν συνιστούν πραγματικότητα. Την επηρεάζουν, όμως, με αυξανόμενη ή μικρότερη συχνότητα. Υπάρχει ένα σύνορο, το οποίο δεν πρέπει να διαβούμε, γιατί θα χαθούμε.

Αυτό δεν είναι ένα καλό θέμα για αντιπαράθεση και φιλολογίες, θεωρίες συνωμοσίας και σπέκουλας ή συσχετισμούς με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. A propos ούτε η τουρκική ηγεσία τα συνδέει, τουλάχιστον επίσημα. Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν έχει συλλάβει κανέναν Τούρκο στρατιωτικό, άρα τα περί «πιθανότητας ανταλλαγής» είναι σχήμα μάλλον επιπόλαιας επιλογής και μυθιστορηματικής πλοκής.

Πολλά κατασκοπικά μυθιστορήματα και ταινίες του Χόλιγουντ έχουμε καταναλώσει, ενώ τελετουργικές ανταλλαγές κατά μήκος της γέφυρας Glienicke, στο Βερολίνο, τους ψυχροπολεμικούς κατασκόπους έχουν αποθεώσει. Ένα «Νo Μan’s Land» με ατμόσφαιρα σασπένς έχουν πειστικά αποδώσει, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση των δύο και ο Τζον Λε Καρέ δεν γύρισε από το κρύο.

Να γυρίσουν με το καλό οι δύο και ξαναπιάνουμε την έριδα απ’ το αρχείο.