Skip to main content

Το τέλος μιας «σχέσης»

Ο Πριγκόζιν έχει μολις δώσει την εντολή απόσυρσης. REUTERS/Alexander Ermochenko

Κάπως όψιμα ο Πούτιν ανακάλυψε το ποιόν του φίλου του.

Η περίπτωση Πριγκόζιν αφαιρεί και το τελευταίο «φύλλο συκής» για όσους πίστευαν πως η απροκάλυπτη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είχε το παραμικρό ηθικό έρεισμα. Η χθεσινή μάλιστα δήλωσή του πως ο πολέμαρχος της Wagner χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, το οποίο ξόδεψε 86 δισ. ρούβλια (1 δισ. δολάρια) μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, είναι μια ακόμη κραυγαλέα εκδήλωση της «αδελφικής» μέχρι πρότινος σχέσης της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας με τον Πριγκόζιν.

Επιπλέον, ο Πούτιν ανέφερε πως ο Πριγκόζιν έβγαλε σχεδόν τα ίδια λεφτά από τις επιχειρήσεις εστίασης και κέτερινγκ, υπονοώντας πως ο επικεφαλής της Wagner, που συνεχώς παραπονιόταν για ελλιπή βοήθεια από το Κρεμλίνο, έφαγε τα λεφτά που του είχαν δοθεί για τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κάπως όψιμα ο Πούτιν ανακάλυψε το ποιόν του φίλου του. Ο Πριγκόζιν, ένας κατάδικος του κοινού ποινικού δικαίου τη δεκαετία του ’80, από πωλητής χοτ ντογκ στις αρχές του ’90, έφθασε να γίνει πετυχημένος εστιάτορας και «σεφ του Πούτιν», με την εταιρεία κέτερινγκ να τροφοδοτεί από σχολεία μέχρι τον ρωσικό στρατό και το ίδιο το Κwagnρεμλίνο.

Οι ιδιωτικοί στρατοί ευδοκιμούν άλλωστε στη Ρωσία, όπως αποκάλυψε σε σχετικό του ρεπορτάζ πριν από έναν μήνα το Euronews: Από τους «μαχητές του Tik Tok» του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ που ανεβάζουν τα ανδραγαθήματά τους στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, μέχρι τον στρατό της Gazprom για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων του ενεργειακού κολοσσού σε Συρία και Ουκρανία και τη ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την πορεία… προς τη Μόσχα, ο Πριγκόζιν προφανώς ήθελε να προβεί σε μια επίδειξη δύναμης, την οποία δεν θα διστάσει ίσως να χρησιμοποιήσει όταν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη πιο πολύ για τον ένοικο του Κρεμλίνου. Ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν γίνεται όλο και πιο προφανής απειλή για τη σταθερότητά του.