Skip to main content

Παραλλαγές επιλογών

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Το επίπεδο της συναίνεσης στην απερχόμενη Βουλή κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά, σε σχέση τουλάχιστον με την εικόνα που δίνουν οι διαξιφισμοί.

Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει, «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τις βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις έως το 2026, ενώ πιστεύουμε ότι είναι απίθανη μια μεγάλη μεταστροφή πολιτικής». Καλά, δεν περιμέναμε τη Morgan Stanley να μας το πει.

Το επίπεδο της συναίνεσης στην απερχόμενη Βουλή κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά, σε σχέση τουλάχιστον με την εικόνα που δίνουν οι διαξιφισμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Vouliwatch για την περίοδο 2019-2021 (https://vouliwatch.gr/ actions/article/infographic-synainesi), Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ (υπό τη Φώφη Γεννηματά) ψήφισαν μαζί το 69,81% των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί το 48,42% (στην προηγούμενη περίοδο, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, Ν.Δ., είχε ψηφίσει τα 6 από τα 10 κυβερνητικά νομοθετήματα), ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μαζί το 69,18%.

Οι συγκλίσεις μπορεί να μην έχουν υπόβαθρο ιδεολογικό, αλλά εξηγούνται από το συστημικό. «Καμιά φορά, η υπερβολική αύξηση της ρητορικής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς, ουσιαστικές διαφορές, διότι υπάρχουν καταναγκασμοί: Είμαστε μία χώρα ευρωπαϊκή, είμαστε μία χώρα του ΝΑΤΟ, είμαστε μία χώρα που έχει ανυψώσει σε στρατηγική προτεραιότητα την εταιρική συνεργασία με τις ΗΠΑ, είμαστε μία χώρα η οποία έχει περάσει την εμπειρία της οικονομικής κρίσης». «Είμαστε υπό συνεχή επίβλεψη, έχουν μείνει υποχρεώσεις και συμφωνηθέντα».

Δεν υπάρχουν κρυφά ντοκουμέντα. «Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ακόμη στα προ της κρίσης επίπεδα, με το ΑΕΠ του 2022 να παραμένει 26% κάτω από το 2008», υπενθυμίζει η Goldman Sachs, εκείνη η καλή υπερτράπεζα, που μας «στοίχειωνε» για 18 χρόνια με το αμαρτωλό swap.

Δεν υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας. Διατίθενται ευρύχωρες παραλλαγές. Σε τιμές ευκαιρίας. Και χρόνος προεκλογικός αμεταχείριστος εντελώς. Πληροφορίες: Μετά τις κάλπες, δυστυχώς.

Όταν πλημμυρίσει η οδός Αθηνάς από της τζακαράντας (ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος) το μοβ. Άργησε φέτος και η άνοιξη, θαρρώ.