Skip to main content

Το προσωπικό είναι και πολιτικό

Ας ευχηθούμε, οι ανιδιοτελείς προσπάθειες της κάθε πολιτικής νεολαίας να μην αποτελέσουν ξανά «όνειρα απατηλά».

Της Βάσως Μουρελά*

«Το προσωπικό είναι και πολιτικό», με αυτή την ολιγόλεκτη φράση το γυναίκειο κίνημα πορεύτηκε για χρόνια στον δύσκολο στίβο της ενεργούς πολιτικής δράσης.

Ωστόσο, η εν λόγω έκφραση αναμοχλεύονταν συχνά – πυκνά στα γραφεία πολιτικών κομμάτων όταν βρίσκονταν μπροστά στα αδιέξοδα που φέρνουν στην επιφάνεια οι ανθρώπινες συμπεριφορές. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, θα ψιθυρίσουν κάποιοι. Και το Κόμμα; Tι φταίει το Κόμμα;

Και άξαφνα εξαφανίζονται οι θεωρίες που θέλουν το Πολιτικό Κόμμα να εγγυάται την κομματική εκπαίδευση των μελών του ή αλλιώς την πολιτική συγκρότηση του υποκειμένου, στοιχείο που μέχρι πρότινος αποτελούσε σημαντικό κριτήριο και θεμιτό διαβατήριο για την πολιτική ανέλιξη ενός πολιτικού προσώπου σε ένα σύγχρονο Δημοκρατικό Κόμμα.

Δεν είναι ούτε ποιοτικά, ούτε αριθμητικά ασήμαντη η βιβλιογραφία, σχετικά με ιστορικά πολιτικά πρόσωπα που διαπαιδαγωγήθηκαν και άλλαξαν κοινωνική συμπεριφορά, στο λεγόμενο Πολιτικό Κόμμα εφόσον είχαν τη δυνατότητα να γαλουχηθούν από τις αρχές και τις αξίες του.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι, θα έλεγε κανείς, ελπιδοφόρα η ανακοίνωση Κομματικής νεολαίας περί προσπάθειας ιδεολογικής και θεωρητικής κατάρτισης των μελών της. «Ως Νεολαία ιεραρχούμε υψηλά την ιδεολογική και θεωρητική κατάρτιση των μελών μας, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ιδεολογικής Επιμόρφωσης καλείται να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Κι αυτό ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, που είναι ανάγκη να θέσουμε σκληρά το δικό μας ιδεολογικό πρόσημο ενόψει της επερχόμενης εκλογικής σύγκρουσης, αποκρυσταλλώνοντας την έννοια της προόδου στη δική μας αντίληψη και παράλληλα εξηγώντας γιατί η δικαιοσύνη συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του δικού μας αριστερού κοσμοειδώλου, σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα».

Ας ευχηθούμε λοιπόν, οι ανιδιοτελείς προσπάθειες της κάθε πολιτικής νεολαίας να μην αποτελέσουν ξανά «όνειρα απατηλά» αλλά να βρίσκουν εκφραστή αντάξιο των προσπαθειών τους σε όλο το εύρος του Πολιτικού ανταγωνισμού, είτε στο κοντινό Εθνικό Κοινοβούλιο είτε στο μακρινό Ευρωκοινοβούλιο.

* Η Βάσω Μουρελά είναι Πολιτικός Επιστήμονας