Skip to main content

Ασβοί

Στην Ελλάδα είναι είδηση ότι κινούνται τα τρένα.

Επιστροφή στα βασικά. Στον κόσμο της επιστροφής, κάθε κίνηση ή ακινησία φέρνει το βάρος μιας αβάσταχτης ευθύνης.

Στην Ελλάδα είναι είδηση ότι κινούνται τα τρένα. Μετά από 57 νεκρούς. Μετά από 22 ημέρες. Σταδιακά, με μειωμένες ταχύτητες, σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση, με δύο σταθμάρχες, με…, με…

Στην Ολλανδία είναι είδηση ότι δεν κινούνται τα τρένα. Η γραμμή μεταξύ Ντεν Μπος και Μπόξτελ, που συνδέει τον βορρά με τον νότο, έκλεισε την Τρίτη, τουλάχιστον για μια εβδομάδα, καθώς ασβοί έσκαψαν κάτω από τις ράγες.

Ο ολλανδικός ΟΣΕ, ProRail, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σταματά δρομολόγια, λόγω ασβών. Είναι τρελοί αυτοί οι Ολλανδοί; Είναι με την ασφάλεια σχολαστικοί.

Η επιθεώρηση έδειξε ότι οι ασβοί έσκαβαν πολύ πιο εντατικά, γεγονός που θα είχε άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Οι γραμμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν. Γιατί δεν έκαναν κάτι, ώστε τους ανεπιθύμητους να μετακινήσουν; Χρειάζονται άδεια. Ο ασβός (meles meles) περιλαμβάνεται στα είδη του Παρ/τος ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, πράγμα που σημαίνει ότι κατ’ αρχήν είναι προστατευόμενο ζώο.

Επιβατικά και εμπορευματικά τρένα ακινητοποιημένα και στον βορρά. Οι ασβοί έσκαψαν κάτω κι από τις ράγες κοντά στο Μολβέρουμ στην επαρχία Φρίλαντ, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια σε μία γραμμή μέχρι και τον επόμενο μήνα.

Τι θα κάνουν οι Ολλανδοί; Θα φτιάξουν έναν αμμώδη λόφο, ώστε οι ασβοί να μπορούν να σκάβουν ανενόχλητοι.

«Το να ζείς μαζί με τον ασβό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ProRail», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Στην Ελλάδα οι ασβοί κάνουν κουμάντο στο μαγαζί. Γενναία δόση υποκρισίας κι αποσύνθεσης εισπνεύσαμε. Στενέψαμε και πλάτες ξοδέψαμε. Ποιητή, λέγε τι βλέπεις; «…οι ρήτορες απ’ το μπαλκόνι/ ποτίζουν τις ψυχές μ’ αφιόνι[…]/Πότε θα βγει να σκούξει κάποιος: Αυτός ο κόσμος είναι σάπιος!…»