Skip to main content

Χολιγουντιανό σενάριο

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Είναι κατά κάποιον τρόπο η νοοτροπία της χολιγουντιανής περιοχής; Τι να πω, πέρα από το ότι η αγορά είναι σουρεαλιστική.

Είχε ζήτηση στις startups, αλλά εκτός Silicon Valley δεν γινόταν συζήτηση. Οι πολλοί τη μάθαμε όταν «έσκασε» στις 10 Μαρτίου. Μόλις 4 ημέρες πριν, στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, παρέπεμπε στο Forbes, που την είχε συμπεριλάβει για πέμπτη συνεχόμενη φορά στις τράπεζες της χρονιάς. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να εκπλήσσει εμάς, που έχουμε γίνει μάρτυρες καταρρεύσεων, μετ’ επαίνων και βραβεύσεων. Περιττεύουν τα ονόματα.

Την καλιφορνέζικη τράπεζα είχαν εμπιστευτεί, σύμφωνα με φήμες, και πριγκιπικά σώματα. Προτού μάθουμε αν και πόσο είχαν ο Χάρι και η Μέγκαν εκτεθεί, έληξε ο συναγερμός, αφού όλοι οι καταθέτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, είχαν σωθεί.

Είναι κατά κάποιον τρόπο η νοοτροπία της χολιγουντιανής περιοχής; Τι να πω, πέρα από το ότι η αγορά είναι σουρεαλιστική. Δείτε την περίπτωση του κ. Joseph Gentile. Παραδέχομαι ότι δεν τον ήξερα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά έκτοτε θα παρακολουθώ την επαγγελματική πορεία του, γιατί έχει ψωμί. Ήταν Chief Administrative Officer της SVB, στην οποία προσγειώθηκε από Chief Financial Officer της Lehman Brothers, λίγο πριν βουλιάξει, ενώ και η πρότερη θέση του ήταν συνεπής με προβληματική τάξη. Ήταν μάνατζερ στον γίγαντα των ορκωτών λογιστών, Arthur Andersen, που κατέρρευσε όταν οι ελεγκτές του βρέθηκαν ένοχοι για τη σκόπιμη καταστροφή εγγράφων που ενοχοποιούσαν την Enron.

Περιμένω το επόμενο βήμα του, για να κάνω τη διορατική σε ιστορία πικρή. Το χιούμορ έχει δύναμη τρομακτική και απελευθερωτική, ενώ το σύστημα καλά κρατεί.

Μα πόσο ωραία είναι τα χρηματοοικονομικά, όταν βλέπεις μπροστά. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει πλέον σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις 21 και 22 Μαρτίου. Ήταν τελικά τόσο απλό το φάρμακο για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός; Μία, δύο, τρεις τραπεζικές χρεοκοπίες και αλλάζουν οι ανησυχίες. Στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, «εάν χρειαστεί», θα παίξουν, πριν από την επόμενη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, τόπι.