Skip to main content

Απαγορευτικό

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Λίγους -μετρημένους στα μισά δάχτυλα ενός χεριού- μήνες πριν από τις κάλπες, τίθεται θέμα πραγματικής και εικονικής ηγεσίας στα κόμματα, ώστε να αποκλειστεί από τις εκλογές το μόρφωμα Κασιδιάρη. Δεν θα κλάψω γι' αυτό.

Δεν υπεισέρχομαι σε πιθανές ασάφειες. Άλλωστε, μπερδεύομαι με τα νομικά και η συζήτηση των συνταγματολόγων δεν με βοηθά.

Λίγους -μετρημένους στα μισά δάχτυλα ενός χεριού- μήνες πριν από τις κάλπες, τίθεται θέμα πραγματικής και εικονικής ηγεσίας στα κόμματα, ώστε να αποκλειστεί από τις εκλογές το μόρφωμα Κασιδιάρη. Δεν θα κλάψω γι’ αυτό.

Μέτρο δραστικό, αλλά απαντά σε κάτι έκτακτο, για να δικαιολογείται το βιαστικό; Το κόμμα πρακτικά ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια. Ο καταδικασμένος πρωτοδίκως σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έκανε προεκλογική καμπάνια από το κελί. Κανάλι σε διαδικτυακή πλατφόρμα διατηρεί και παρεμβαίνει τηλεφωνικά.

Κανέναν δεν ενοχλεί εάν τηρούνται οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα και του Κανονισμού των Φυλακών; Ναι, ξέρω θα διερευνηθεί. Οι αντιφάσεις στήνουν γιορτή.

Φαεινότερο κι από τον ήλιο ότι αν δεν ήταν βαρύ το δημοσκοπικό, δεν θα υπήρχε έγνοια για το απαγορευτικό από τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Ο κίνδυνος για μία «Χρυσή Αυγή Νο2» ήταν γνωστός στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός και νωπός, μα δεν συμπεριελήφθη καμία διάταξη περί απαγόρευσης κομμάτων ή καθόδου τους στις εκλογές.

Ήταν κι άλλος κίνδυνος γνωστός, να μην υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη (όπως επιτάσσει το Σύνταγμα), αλλά περιμέναμε απίστευτη ταχύτητα στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης. Περιμέναμε εξ ουρανού μία νίκη με την καθυστέρηση στη δίκη; Δεν συνιστά κι αυτό αντίφαση;

Στην ίδια φάση, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν μπορεί ο Άρειος Πάγος, σε δύο μόλις ημέρες, να αποφανθεί αν κάποιος είναι ή δεν είναι αχυράνθρωπος και εντέλει αν για ένα τόσο σοβαρό θέμα πληρούνται, εντός χρονικών περιορισμών, οι προϋποθέσεις της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Πού βρισκόμαστε, λοιπόν; Πέρα από μία ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, μάλλον στο πρώτο στάδιο ενός πυραύλου.