Skip to main content

Ασκήσεις ισορροπίας και… όλοι ευχαριστημένοι

Μόνο που πίσω από αυτές ίσως να κρύβονται δυσάρεστες εκπλήξεις!

Όλους ευχαριστημένους προσπαθεί να έχει το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συνταξιούχους, υπαλλήλους, Ταμεία, έσοδα. Όλοι πρέπει να ικανοποιηθούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Όμως τελικά, μάλλον επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο. Έτσι, όλοι εκφράζουν δυσαρέσκεια! Εξηγούμαστε:

• Οι συνταξιούχοι μάλλον αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του. Μετά το «φιάσκο» με τις αυξήσεις, που παρά τα επικοινωνιακά τρικ, ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες, έφτασε η ώρα για το απαραίτητο «μασάζ». Έτσι, μπήκε στη ζωή μας το «επίδομα προσωπικής διαφοράς». Τώρα πώς βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια, πριν καλά – καλά συμπληρωθεί ένας μήνας από το νέο έτος, αυτό το ξέρουν οι «μαθητευόμενοι μάγοι» της Σταδίου 29. Η συνέχεια δόθηκε με την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης. Όλα τα προσφέρει ο αγαπημένος υπουργός των… ωτακουστών! Αρκεί να πάψει η γκρίνια, γιατί μάλλον ήταν πολλά τα τηλέφωνα στο γραφείο του στον 8ο όροφο…

• Την ίδια στιγμή, υπάρχει Ταμείο, που ζητάει και αυτό την τροποποίηση του καταστατικού του. Τι σημασία έχει αν βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» των βουλευτικών εκλογών; Τώρα διαπίστωσαν οι άνθρωποι ότι ο πρόεδρός τους κινδυνεύει με αποκλεισμό από τις επόμενες εσωτερικές εκλογές, τώρα θέλουν να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές. Άλλωστε, ποιος ασχολείται με το Επικουρικό Ταμείο στο Φάρμακο; Κάποιοι συνδικαλιστές ίσως, άντε και κάποιοι «μυστικοσύμβουλοι» του 7ου ορόφου… Βέβαια, δυσαρεστημένοι είναι όλοι οι υπόλοιποι στο εν λόγω Ταμείο, που βλέπουν να φθίνουν διαρκώς οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούν.

• Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παραλίγο στο υπουργείο Εργασίας, προς χάριν των εσόδων, να ανοίξουν και θέμα φορολόγησης των εφάπαξ! Για τα Επαγγελματικά Ταμεία ο λόγος και πάλι καλά που τους πρόλαβαν από το Μαξίμου, γιατί διαφορετικά άντε να μπουν πάλι μπροστά τα «επικοινωνιακά εργαλεία» για να μιλάνε για «διατήρηση της παροχής», ή για «στήριξη των εσόδων του ΕΦΚΑ», ή για «κανόνες δικαιοσύνης στο Ασφαλιστικό Σύστημα». Στο παρά πέντε γλίτωσαν τεράστιο αυτογκόλ. Να δούμε αν τελικά θα τολμήσουν να προωθήσουν το σχετικό νομοσχέδιο μετά τις εκλογές.

• Σε όλα τα παραπάνω μοιάζει με «κερασάκι στην τούρτα», το γεγονός ότι έμειναν δυσαρεστημένοι κάποιοι εργαζόμενοι στις επιτελικές δομές του ΕΣΠΑ, επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποφάσισε ξαφνικά να πραγματοποιήσει συγχωνεύσεις υπηρεσιών! Το γεγονός ότι οι θέσεις ευθύνης από 25, περιορίστηκαν σε 15, ουδόλως απασχολεί τα πλήθη εκτός υπουργείου. Ποιος νοιάζεται που υπήρξαν προϊστάμενοι από το 2009, οι οποίοι χωρίς ουσιαστικές κρίσεις, θα κληθούν στο εξής να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλη θέση, ή άλλοι θα μετακινηθούν στην ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), χωρίς να το έχουν ζητήσει; Ποιος ασχολείται επειδή όλα αυτά έγιναν απροειδοποίητα και χωρίς διαβούλευση, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν «γαλάζια παιδιά»; Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Άλλωστε, «άμα δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά σου, κάτσε σπίτι σου», όπως λέγεται σε κλειστές συσκέψεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Νέα ήθη και όλοι μένουν ευχαριστημένοι!

Μόνο που πίσω από αυτές τις… ασκήσεις ισορροπίας, ίσως να κρύβονται δυσάρεστες εκπλήξεις! Γιατί στο τέλος της ημέρας φαίνεται πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις, έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, από το προσδοκώμενο. Έτσι, οι δυσαρεστημένοι πολλαπλασιάζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κάλπες που έρχονται σε λίγους μήνες, σε προσωπικό, αλλά και σε κομματικό επίπεδο.