Skip to main content

Η Ούρσουλα έχει μήνυμα

Η επιτροπή COVI, η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία, καλεί σε ακρόαση την πρόεδρο της Κομισιόν για τις συμβάσεις των εμβολίων με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στο πλαίσιο μιας προσωπικής διπλωματίας. Τα έγραψαν οι New York Times προ διετίας, αλλά η Επιτροπή μάλλον έχει στη διαφάνεια ανοσία.

«Τέτοιου είδους επικοινωνίες μέσω SMS ή WhatsApp δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, είναι πολύ σύντομες και τέλος πάντων δεν υπάρχει λόγος να αρχειοθετούνται». Ακριβώς εκεί βρίσκεται η ουσία: στη χαλαρή απευθείας επικοινωνία της προέδρου της Επιτροπής με τον πρόεδρο μιας εταιρείας, που αφορά συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Να δούμε τι θα πει και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Τα μηνύματα αφορούσαν επαγγελματική δραστηριότητα, άρα θα έπρεπε να θεωρούνται δημοσίου ενδιαφέροντος και να υπόκεινται στις αρχές διαφάνειας, που θεωρητικά ισχύουν στην Ε.Ε. Η σχετική Οδηγία μιλάει άλλωστε για «έγγραφα» κάθε είδους και ψηφιακής μορφής, ανεξαρτήτως του μέσου το οποίο χρησιμοποιείται. Τι στο καλό, αντάλλασσαν μηνύματα για οικογενειακά ζητήματα; Από πού προκύπτει τόση οικειότητα; Λόγω έμμεσης σχέσης με τη φαρμακολογία; Ο σύζυγος της ενοίκου του Μπερλεμόντ, Χάικο, είναι εδώ και περίπου δύο χρόνια επιστημονικός διευθυντής (medical director) της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Orgenesis, με αντιπρόεδρο τον Βίνσεντ Βαντάμ, που είχε περάσει ένα φεγγάρι και από την Pfizer.

Μικρός ο κόσμος και οι Βρυξέλλες ένα μεγάλο τραπέζι. Διαπραγματεύσεων.

Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τα κινητά της έχουν ένα θέμα. Ψέμα; Προτού αφήσει τη θέση της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας είχε φροντίσει να καθαρίσει το υπηρεσιακό της κινητό, αν και η σχετική επιτροπή της γερμανικής Βουλής είχε ζητήσει πρόσβαση στις επικοινωνίες της, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για την ανάθεση σε μεγάλη εταιρεία -στην οποία ο γιος της ήταν συνεργάτης, ενώ και στελέχη του υπουργείου είχαν σχέσεις και θετικές διαθέσεις έργου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, 200 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση