Skip to main content

Όλα καλά για τον ΜBS

Mandel Ngan/Pool via REUTERS/File Photo

Ενός… καλού μύρια έπονται. Σχεδόν «καθάρισε» ο ΜBS στις ΗΠΑ, σύντομα θα υπογράψει οικονομική συμφωνία με την Τουρκία -καταθέτοντας 5 δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα στην Άγκυρα-, επισφραγίζοντας την προσέγγιση που τερμάτισε χρόνια εχθρότητας, ο μισητός αντίπαλος, το Ιράν, δεν αισθάνεται πολύ καλά και η μπάλα στο Κατάρ τού χαμογελά. Όλα στρογγυλά.

Τι άλλο θέλει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας και πρόσφατα διορισθείς πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν;

Η γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει να δοθεί «κυριαρχική ασυλία» στον πρίγκιπα στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία βρίσκεται ενώπιον της αμερικανικής πολιτικής δικαιοσύνης.

Αυτό το νεο-νουάρ μάς ξαναλέει ιστορίες που έχουμε δει στο σινεμά, χρησιμοποιώντας κλισέ για να τα καταρρίψει και την έκπληξη για χάρη της μαύρης, κατάμαυρης, σαν το πετρέλαιο, έκπληξης. Πείτε μου, λοιπόν, τι θα κάνει ο δικαστής Μπέιτς; Θα αποδεχτεί την προσφυγή με κατηγορούμενο τον ΜBS ή θα την απορρίψει, έπειτα από τη γνωμοδότηση για τον εξαχνωμένο ή κομποστοποιημένο Κασόγκι;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το λέει καθαρά, χωρίς να εκφέρει «κρίση σχετικά με την επίμαχη στη δίκη υποκείμενη συμπεριφορά». Ο ΜΒS είναι πλέον -από τον Σεπτέμβριοαρχηγός κράτους και υπάρχει άγραφος κανόνας προστασίας.

Τι φταίει αυτός για το εθιμικό διεθνές δίκαιο; Τι φταίει αυτός για το αενάως διαστελλόμενο σύμπαν της πολιτικής; Έτυχε, σε αυτήν τη φάση, να διοριστεί πρωθυπουργός, ούτως ή άλλως ασκούσε την εξουσία ανελλιπώς. Έτυχε και πέτυχε, κατά παράκαμψη των νόμων της χώρας που θέλουν πρωθυπουργός να είναι ο βασιλιάς.

Τι φταίει αυτός για τις διακηρύξεις αρχών της Δύσης; Ίσως, τώρα, κι ας διαψεύδεται με φόρα, αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, που πίστεψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ότι είχε τον Ιούλιο στην Τζέντα «κλείσει». Λίγο ακόμη ο πρίγκιπας θα τον σιγοψήσει.

Από την έντυπη έκδοση