Μετά την άθλια τρομοκρατική επίθεση στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή έξι αθώων, ανυποψίαστων πολιτών, οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
«Σύμφωνα με τα συμπεράσματά μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη για την επίθεση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουμεϊλάν Σοϊλού. Οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ατόμου ύποπτου για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ αναφέρθηκε σε μια «τσάντα» που τοποθετήθηκε σε ένα παγκάκι από «μια γυναίκα που είχε καθίσει σε αυτό για 40 έως 45 λεπτά και, ακολούθησε λίγο μετά, η έκρηξη».
Το PKK κατηγορείται συχνά από την Άγκυρα για «τρομοκρατία». Θεωρείται από την Άγκυρα αλλά και από τους δυτικούς συμμάχους της, «τρομοκρατική οργάνωση».
Βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα εμποδίζει την είσοδο της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο, κατηγορώντας την για ανοχή προς το PKK. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης την έκδοση πολλών μελών του PKK σε ένα μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που επιθυμεί επίσης θέλει να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.
Το ερώτημα είναι πάντως πώς θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός σε μια πόλη που εκτός από πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας είναι πλέον και πρωτεύουσα της «κατασκοπείας» του πλανήτη; Η πιο ελεγχόμενη μητρόπολη στον κόσμο, με δυνατότητα διείσδυσης από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Δεν υπάρχει κουβέντα που να μην ακούγεται, κανείς δεν ξεφεύγει από την αναγνώριση προσώπου. Επιπλέον, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης: η οδός Ιστικλάλ είναι η πιο ευαίσθητη τοποθεσία, όχι μόνο επειδή είναι το κέντρο του εμπορίου -με εκατοντάδες καταστήματα, καφετέριες, πλανόδιους μουσικούς και πλανόδιους πωλητές- αλλά και από διπλωματική άποψη, αφού τα προξενεία της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, βρίσκονται στην Ιστικλάλ! Τα προξενεία στο Βόσπορο μετρούν μάλιστα περισσότερο από τις πρεσβείες στην Άγκυρα.
Χωρίς αμφιβολία, στον ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, το PKK θεωρήθηκε συχνά υπεύθυνο στο παρελθόν για αιματηρές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος. Οι βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, γίνονται επίσης, τακτικά, στόχος των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τον περασμένο μήνα, υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες και από την τουρκική αντιπολίτευση, για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον μαχητών του PKK. Η οργάνωση δημοσίευσε μια λίστα με 17 ονόματα, συνοδευόμενη από φωτογραφίες ανθρώπων που παρουσιάζονται ως «μάρτυρες» που σκοτώθηκαν από δηλητηριώδη αέρια. Η σύγκρουση της Τουρκίας με τους Κούρδους του PKK, εισέρχεται αναμφίβολα σε μια νέα, αιματηρή φάση με επώδυνες συνέπειες για τη γειτονική χώρα. Αλλά και με νέα δεδομένα στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση.